Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ellopták a Half Life 2 forráskódját

Dotkom

Ellopták a Half Life 2 forráskódját

A játék forráskódját teljes egészében meglovasították az azt fejlesztő Valve Software-től – természetesen Interneten keresztül.

Gabe Newell, a cég alapítója és ügyvezető igazgatója a HalfLife2.net oldalon tette közzé, hogy a pletykák igazak: a már majdnem kész játék teljes forráskódját eltulajdonították a rendszerbe behatolók. Az értesítés szerint még szeptember közepén történt egy behatolási incidens, melyben a támadó hozzá tudott férni a Valve e-mail accountjaihoz. Ezt követően, szeptember 19-én a Half Life 2 teljes forráskódját lemásolta magának.

Szinte az egész Valve hálózat kiszolgáltatottá vált a behatoló számára. Számos billentyűzet-leütést figyelő (kelyogger) programot találtak később, melyekkel a forráskódra pályázó rögzíthette a fejlesztők jelszavait – ennek révén pedig már nem okozott gondot a forráshoz való hozzáférés. A Valve-nek egyébként már korábban is volt problémája az online ˝bűnözőkkel˝, az elmúlt egy évben több DoS-támadást is elszenvedett website-juk.

Az első rész egyébként azáltal vált ismertté, hogy az abban az időben a többjátékos módokra egyre nagyobb hangsúlyt fektető FPS-készítők körében a Valve képes volt az egyjátékos lehetőséget a kor követelményeinek megfelelően maximális mértékben kivitelezni. A játék történetének kellően kidolgozott mivolta, a mesterséges intelligencia (konkurenciához képest) magas szintre való fejlesztése felejthetetlenné tette a szoftvert. Multiplayerben is erősre sikerült a játék, talán sokak számára ismerősen cseng a Counter Strike név…

Mire használható fel?

Több találgatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy a támadó(k) valójában mit is akart(ak) elérni a forrás eltulajdonításával. Egyesek szerint a többjátékos üzemmódban rejlő csalási lehetőségek izgattá(k) a behatoló(k) fantáziáját, mások szerint biztonsági rések után kutathatnak a kódban, amik révén a szoftvert futtatók rendszereibe törhetnek be.

A lopás ráadásul nem kizárólag a Valve-et érint hátrányosan, mivel számos kódrészlet nem saját fejlesztés; bizonyos licenceket megvásároltak (például az ír Havoktól a karakterek és a környezetük közötti fizikai kölcsönhatások emulációját). A dublini cég máris bejelentette, hogy a Valve-vel együttműködve vizsgálják ki a történteket. Newell egyébként a játékközösség segítségét is kérte a bűnös(ök) kézre kerítésében – a leveleket a helpvalve@valvesoftware.com e-mailcímre várják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés