Connect with us

technokrata

Kirúgták, ezért bosszút állt a rendszergazda

Dotkom

Kirúgták, ezért bosszút állt a rendszergazda

A Viewsonic monitorgyártó cég egyik adminisztrátora még két héttel az elbocsátása után is hozzáfért a kritikus adatokhoz, amit aztán ki is használt…

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának jelentése szerint bűnösnek találták a Viewsonic egyik volt hálózati adminisztrátorát. A hétfői bejelentés szerint a monitorgyártó cég volt alkalmazottja az elbocsátását követő két hét után hozzá tudott férni a vállalat szerveréhez, így kritikus adatokat törölhetett le. A 38 éves Andrew Garcia beismerte a Los Angeles-i kerületi bíróságon a több mint 53 ezer dolláros károkozás elkövetését; egy kulcsfontosságú szerver leállítását és a Viewsonic tajvani irodájának az üzleti adatokhoz való hozzáférésének megakadályozását.

Az egész eset azért fontos, mert rávilágít egy eddig talán elhanyagolt, ám nagy veszélyt magában rejtő problémára. Garcia hozzáférését ugyanis letiltotta a cég a rendszergazda elbocsátását követően, ám a ˝leleményes˝ ex alkalmazott egy másik, szintén a cégnél dolgozó ember accountját használta fel tettének végrehajtásához. A hozzáférés jelszavának kiderítése munkaköri feladatából adódóan nem okozott gondot Garcia-nak.

A még 2002 áprilisában történ eset utolsó felvonása jövő januárjában ér majd véget, amikor kimondják a végső ítéletet. A büntetés pedig keményen érintheti a volt rendszergazdát: a bosszúvágy ˝jutalma˝ akár 250 ezer dollár és öt év börtön is lehet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp