Connect with us

technokrata

Gombnyomásra kikerülhető másolásvédelem

Dotkom

Gombnyomásra kikerülhető másolásvédelem

A BMG legújabb másolásvédelmi technológiáját pusztán egyetlen billentyű lenyomásával ki lehet küszöbölni.

John Halderman, a Princeton Egyetem egyik diákja rájött arra, hogy a BMG újabban alkalmazott másolásvédelmi technológiáját gyerekjáték kiküszöbölni. A másolatok készítését megakadályozni hivatott megoldás először a kiadóval szerződésben levő Anthony Hamilton soulénekes korongjára került fel, amit Halderman megvásárolt. A CD-t számítógépébe behelyezve rájött, hogy egyszerűen a Shift gomb nyomva tartásával kikerülhető a másolásvédelem. S ha már felfedezte ennek lehetőségét, gyorsan közzé is tette az Interneten.

A többek között Hamilton albumán is szereplő technológia egy olyan szoftver képében jelenik meg, mely akkor töltődik be egy Windows-os számítógépen, amikor a kompaktlemez bekerül a meghajtóba. Ezzel a hagyományos másolás vagy MP3 rippelés elérhetetlenné válik – egészen addig, amíg úgy nem helyezi valaki a CD-t a drive-ba, hogy nyomva tartja a Shift gombot. Ennek révén ugyanis a Windows Autorun nevű funkciója tiltásra kerül, s ezek után már kényelmesen le lehet menteni a dalokat a korongról.

Mind a BMG, mind a SunnComm Technologies elismerte, hogy a módszerrel valóban kiküszöbölhető a másolásvédelem. Meglepő módon azt is közölték, hogy még mielőtt kiadták volna a CD-t, tudomásukban volt a Shift gombos technika alkalmazásának lehetősége, ám úgy gondolják, hogy a védelem a legtöbb átlagos zenemásoló ellen hatásos. Ez azonban a gyors publikálás miatt igencsak kétségessé vált…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle