Connect with us

technokrata

Elkészült a legsikeresebb magyar cégek listája

Dotkom

Elkészült a legsikeresebb magyar cégek listája

A Westel nyerte a legjobb Top 200 vállalat címet.

Október 4-én, a Figyelő TOP 200 Gálán, a magyar gazdasági és politikai élet vezetőinek egyik legfontosabb találkozóján került bejelentésre: a magyarországi Top 200 vállalatok közül 2002-ben a Westel érte el a legjobb eredményeket és vehette át a legjobb vállalatnak járó díjat.

Figyelő Top 200 Gála
A Gundel és a Figyelő 2003. október 4-én immár negyedik alkalommal rendezett exkluzív gálát a gazdasági élet meghatározó szereplői részére. A rendezvény az előző üzleti év lezárását is jelenti; itt hozzák nyilvánosságra elsőként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek és melyek fejlődtek leggyorsabban.

A kétszázak klubja 2002-ben
Ahhoz, hogy egy cég bekerülhessen a legnagyobbak közé, tavaly csupán az egy évvel korábbi 18 milliárd forintos árbevételi küszöböt kellett átlépnie. Az elitklub adózás előtti profitja viszont 30 százalékkal, 760 milliárd forintos rekordszintre nőtt.

A kétszázak összesített árbevétele 5,4 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Az értékesítés szerint meglehetősen nagy szóródást mutató kör átlagos árbevétele meghaladta a 80 milliárd forintot, amely a félszázadik helyen álló cég forgalmának felel meg.

A Figyelő listáján szereplő kétszáz cég termeli a magyar GDP 41 százalékát, az összes hazai export közel kétharmada ehhez a körhöz köthető. A kivitelben 64 százalékos súlyt képviseltek. A TOP 200-as listán 20 új vállalkozás jelent meg.

Díjak az élmezőnyben
Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehettek át. Idén két új objektív kategóriában – Az év legjobb Top 200 vállalata és Az év legjobb bankja – nem egy, hanem három különböző mutatószám kombinációjának eredményeképp hirdették a nyertest.

A Top 200 vállalatok esetében a nettó árbevétel növekedése, a tőkearányos nyereség és az adózott eredmény, míg a bankok versenyében a mérleg-főösszeg növekedés, az adózott eredmény és a saját tőkearányos nyereség alapján díjazták a legjobbat.

Az objektív díjkategóriák és a nyertesek:

Az év legjobb Top 200 vállalata 2002

 • WESTEL Mobil Rt.

  Az év legjobb bankja 2002

 • OTP Rt.

  A legnagyobb árbevétel-növekményt elérő cég 2002

 • Flextronics International Kft.

  Az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő cég 2002

 • MOL Rt.

  Az előző évhez képest legnagyobb ugrást végrehajtó cég 2002

 • Magyar RTL Televízió Rt.

  Felelősségtudat díj 2002
  A cégek egy hatodik, kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeztek egymással. A tavalyi évhez hasonlóan díjat kapott a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A felelősségtudat díjat az a vállalat nyerheti el, amelynek társadalmi programjait és a civil közösségért végzett munkáját a szervezők a legeredményesebbnek találják. A felelősségtudat díj idei nyertese az Alcoa-Köfém Kft. A társaság jelentős összeggel – mintegy 500 millió forint – támogatott eddig közel 200 civil projektet. • Szólj hozzá!

  További Dotkom

  Népszerű

  Technokrata a Facebookon

  Hirdetés

  SmartPhone

  Tipp