Connect with us

Hirdetés

technokrata

MPEG és a másolásvédelem

Dotkom

MPEG és a másolásvédelem

A Moving Picture Experts Group, rövidebb nevén MPEG a digitális tartalomvédelem felé fordul.

A digitális média szakértőinek egy csoportja, élén az MPEG csapat alapítójával egy olyan nemzetközi fórumot hozott létre, mely célul tűzte ki a digitális média és másolásvédelmi technológiák szabványosítását. A svájci Digital Media Project kezdeményezés véget kíván vetni a technológiai polgárháborúnak, amely a digitális médiatartalmak terjedésével éleződött ki.

Leonardo Chiariglione irányítása alatt a csoport azt tervezi, hogy olyan javaslatokat dolgoz ki, melyek a már létező technológiákra fókuszálnak; különösen ami a tartalmak védettségét jelenti. Ugyan ezen direktívák betartatására semmilyen hatalom nem áll a fórum rendelkezésére, de azt remélik, hogy az ipar és a felhasználói közösségek elfogadják a törekvés helyességét és követni fogják a Digital Media Project útmutatását.

˝Arra van szükség, hogy a két közösség együttműködjék egymással.˝ – mondta Chiariglione – ˝Ellenkező esetben az MPEG csoport éveken keresztül tartó munkájának nagy része értelmét veszti.˝

A Digital Media Project támogatói már korábban is komoly erőfeszítéseket tettek a szabványosítás irányába; véleményük szerint ugyanis az egységesítés hozzájárul a digitális médiaüzlet nagymértékű növekedéséhez. Eddigi munkájuk egyik legnagyobb kudarca az, hogy még mindig nem áll az iparág számára egy könnyen, minden érintett számára alkalmazható megoldás. Például két éve omlott össze az az erőfeszítés, melynek során az SDMI megpróbálta a másolásvédett zenékkel kapcsolatos elvárásokat és igényeket összhangba hozni a kiadóvállalatok, a szórakoztatóelektronikai termékek gyártói és a felhasználók között.

Éppen ezért kezdetben a Digital Media Project nem tűz ki maga elé ilyen ambiciózus célokat; az elkövetkező három hónapban azon fognak dolgozni, hogy részletesen kidolgozzák a távlati terveket. Elgondolásuk szerint körülbelül két évet fog igénybe venni, hogy létrehozzák a végső javaslatokat mind technikai, mind elvi szempontból.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés