Connect with us

technokrata

A Windows nagy veszélyt jelent a világra?

Dotkom

A Windows nagy veszélyt jelent a világra?

Egy nemrég elkészített tanulmány úgy véli, hogy a Microsoft dominanciája miatt az operációs rendszerek terén kialakult monokultúra nagy veszélyt hordoz magában, az IT-biztonság tekintetében.

A Computer & Communications Industry Association (CCIA) jelentése szerint a Microsoft operációs rendszerek tekintetében kialakult monopóliuma kritikus biztonsági veszélyt hordoz magában. A ˝CyberInsecurity – The Cost of Monopoly˝ című tanulmány úgy vélekedik, hogy az üzleti és a kormányzati szférának alaposabban meg kellene fontolnia szoftvervásárlási döntéseit. A hét IT-biztonsági szakember szerint ugyanis a homogén rendszerek sokkal inkább ki vannak téve a külső veszélyeknek, mint a heterogén megoldások. A tanulmány egyben az Egyesült Államok kormányzatához is fordul, felkérve arra, hogy tegyen a redmondi cég felhasználó-leláncoló taktikája ellen.

A szakemberek azt is elismerik, hogy ennek a problémának a létrejöttéről maguk a fogyasztók is tehetnek. Hiszen a Microsoft csak azt adja el, amire az embereknek szükségük van. Bruce Schneier, a tanulmány egyik szerzője szerint a döntő többség azért vásárolja Redmond termékeit, mert azok kompatibilisek egymással, könnyen használhatóak és mert mindenki más is így tesz.

Perry Metzger, egy számítógép-biztonsággal foglalkozó tanácsadó szerint a problémán az sem segít, hogy a Microsoft az elmúlt időben még nagyobb hangsúlyt fektet a rendszerek biztonságának növelésébe. Metzger úgy tartja, hogy ettől még nem szűnik meg az a veszélyforrás, hogy a teljes rendszer egyetlen (sebezhetetlenné sosem váló) architektúrára épül. A tanácsadó szerint ez ugyanakkora probléma, mintha minden embernek száz százalékig ugyanaz lenne a génállománya (s így az emberiség egésze sokkal érzékenyebb lenne a különböző betegségekkel, fertőzésekkel szemben).

A tanulmányt készítők közös nevezőn vannak azon témában, hogy munkájuk nem direkt a Microsoft ellen irányul; a szakemberek a homogén rendszerek veszélyességére hívják fel a figyelmet. Nem maradnak adósak a megoldással sem: szerintük az ilyen rendszerek létrehozóit (történetesen a Microsoftot) szigorúan ellenőrizni kell. Arra kell(ene) kötelezni a redmondi szoftvercéget, hogy szorosabban működjön együtt a többi fejlesztővel, illetve hogy alkalmazásait többféle operációs rendszeren is lehessen futtatni. Emellett azt is aláhúzta a tanulmány, hogy a kormányzati IT-rendszerek kialakításánál a többrendszerű biztonságosságot kell(ene) előtérbe helyezni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle