Connect with us

technokrata

Számítógépes vírus bénította le az USA külügyminisztériumát

Dotkom

Számítógépes vírus bénította le az USA külügyminisztériumát

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik rendszerét teljesen lebénította egy féregtámadás.

Egy digitális féreg miatt teljesen le kellett állítani a Consular Lookout and Support System, rövidebb nevén CLASS eszközt, melyet az USA többféle funkcióra is használ, például a terroristagyanús elemek kiszűrésére. A kedden bekövetkezett esetet követően hamarosan igyekeztek tájékoztatni arról a közvéleményt, hogy magában a rendszerben nem esett kár, titkos adatok nem kerültek nyilvánosságra.

Szerdán már több részletet lehetett megtudni. Az USA külügyminisztériumának egyik szóvivője, Joanne Moore elmondása értelmében kedden, helyi idő szerint hajnali fél ötkor fedezték fel a hivatal IT-dolgozói, hogy a Welchia nevű féreg behatolt a CLASS egy nyílt részébe. Ezt követően a rendszer működésében problémák léptek fel, oly mértékben, hogy a külügyminisztériumból az alkalmazottaknak szerte a világban szétküldtek egy értesítést, miszerint a CLASS-t ideiglenesen leállították annak érdekében, hogy a Welchia további terjedését megakadályozzák. Moore fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a CLASS-be magába sosem hatolt be a féreg.

Néhány számadat, hogy picit képek alkothassunk, mekkora és milyen rendszerről is van itt szó: maga Bush elnök jelentette be korábban, hogy a CLASS több mint 13 millió név bejegyzését tartalmazza annak érdekében, hogy felismerhetővé tegye azokat az embereket, akik az USA nemzetbiztonságát fenyegetik. Ezek közül 78 ezer van terroristagyanúsnak vagy terroristának jelölve (ami tavalyhoz képest egyébként 40 százalékos bővülést jelent).

Megjegyzés: Maga a Welchia féreg egyébként ugyanazt a súlyos biztonsági hibát használja ki, amit a híres-hírhedt Blaster. A kettő kártevő között az a leglényegesebb különbség, hogy a Welchia a rendszerbe való behatolás után kijavítja a biztonsági hiányosságot a megfelelő patch letöltésével, majd eltünteti magát a rendszerből. Ettől függetlenül kárt okoz, mert lelassítja az adott hálózatot, a javítások egyidejű letöltésével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle