Connect with us

Hirdetés

technokrata

Információbiztonsági szakmai napok a KÜRT rendezésében

Dotkom

Információbiztonsági szakmai napok a KÜRT rendezésében

A hazai és nemzetközi statisztikák szerint a recesszióban lévő informatikai piacnak szinte az egyetlen területe az információbiztonság, amely a vállalatok stratégiai terveiben kiemelt helyen szerepel – jelentette ki Kürti Sándor, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. 2003. szeptember 23-25. között, a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett konferenciasorozatán.

Az információbiztonsággal kapcsolatos kiadások a vállalatok, szervezetek informatikai költségvetésében egyre nagyobb arányt képviselnek, 6-7 év alatt ez az arány közel tízszeresére nőtt.

Információbiztonsági kihívások

Az Információbiztonsági kihívások címmel szervezett szakmai napok az üzleti élet három különböző területének – a pénzügyi, a kormányzati és az ipari nagyvállalati szféra – legfontosabb kérdéseit vitatta meg, körülbelül háromszáz fő részvételével. A kormányzati napot ünnepélyesen Baja Ferenc, a MEH politikai államtitkára nyitotta meg, míg a rendezvénysorozat többi napját további rangos vendégelőadók tisztelték meg.

A konferenciasorozat egyik fontos üzenete volt, hogy az információbiztonság eddigi technokrata, technológiai központú megközelítése egyre inkább átadja a helyét az üzleti alapú megközelítésnek. Azaz a fókuszban az áll, hogy a vállalatnál milyen üzleti és szervezeti működési igények vannak, és ezeket az informatika hogyan tudja minél zökkenőmentésebben kiszolgálni.

A konferencia során a KÜRT példákat mutatott be az információvédelem gyakorlati megvalósítására, eligazítást adott az ide vonatkozó szabályokban és követelményekben, és ismertette a különböző területeken működő vállalatok, szervezetek számára a módszertani megoldásaikat. A eseményen a KÜRT szakértői mellett neves hazai és külföldi vendégelőadók is szerepeltek, akik speciális esettanulmányokon keresztül mutatták be az információbiztonság gyakorlati megvalósításának tapasztalatait. A pénzügyi szektorban például előadást tartott Mark Beke, a Volksbank Ausztria működési kockázatkezelésért felelős projektvezetője, aki a hamarosan életbelépő nemzetközi Basel II egyezmény főbb pontjairól tartott bemutatót. Hazai vonalon a PSZÁF, a Pénzjegynyomda, a Miniszterelnöki Hivatal és az IHM képviseltette magát.

EU és az IT-biztonság

A rendezvényen elhangzott, hogy a kormányzati szféra vonatkozásában különösen nagy jelentősége van a közelgő EU csatlakozásnak, ami az információbiztonság területén is komoly igényeket támaszt az ide tartozó szervezetekkel, intézményekkel szemben. A konferencián jelen lévő Baja Ferenc politikai államtitkár (MEH Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala) is hangsúlyozta az IT biztonság egyre növekvő fontosságát a Miniszterelnöki Hivatal szemszögéből. Az előadásokon bemutatásra került módszertanok és információk többek között ezért is nélkülözhetetlenek a költségvetési intézmények, de a piaci körülmények között működő vállalatok, szervezetek számára is.

A KÜRT szakemberei részéről előadás hangzott el a kockázatkezelés jelentőségéről és gyakorlati megvalósításáról. Az információbiztonsággal kapcsolatban az előadók egybehangzóan kiemelték, hogy az egyik legfontosabb terület az emberi tényező kockázatának csökkentése, amire a tevékenységek, folyamatok szabályozása jelenti a megoldást. Az üzleti alapú megközelítés egyik fontos segítője az üzemeltetés megfelelő menedzselése, amelynek megvalósításához az ITIL, azaz az IT Infrastructure Library gyűjtőnévre hallgató ajánlásgyűjtemény alapján lehet hozzáfogni.

Az eseményen a KÜRT a szakmai anyagok mellett bemutatta saját fejlesztésű szoftvereit, amelyek az információbiztonsági projektek illetve a vállalatok, szervezetek mindennapi biztonsági szintjének a fenntartása során jelentenek felbecsülhetetlen segítséget.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés