Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb biztonsági hiba az OpenSSH-ban

Dotkom

Újabb biztonsági hiba az OpenSSH-ban

Alig pár nappal azt követően, hogy kiderült: az OpenSSH-ban biztonsági rés található, egy másik hiányosságra is fény derült.

A biztonságos kommunikációt megvalósító OpenSSH ismét sérülékenynek bizonyult. Ez, szemben a korábbival, szerencsére nem kapott súlyos besorolást, mert csak azon felhasználókat érinti, akik kikapcsoltak egy kritikus biztonsági funkciót a szoftverben.

A Pluggable Authentication Module (PAM) nyíltforrású implementációja rejti magában a hibát. Ezt egyébként mind a Sun Solaris-a, mind az egyéb Linux és BSD rendszerek alkalmazzák annak érdekében, hogy a rendszeradminisztrátorok könnyen megváltoztathassák a felhasználók bejelentkezési eljárását. Az úgynevezett privilege separation funkció kikapcsolásával azonban máris nyitottá válhat az OpenSSH.

A privilege separation egyébként egy olyan mechanizmus, amely kettéválasztja a programokat: egy kicsiny részre, mely rendszerprivilégiumokkal rendelkezik (ez bármilyen állományt módosíthat a számítógépen), illetve a maradékra, mely csak korlátozott jogokkal bír. Ennek a funkciónak a használatával ugyanis a szoftverfejlesztők számára az alkalmazásoknak csak egy kisebb részét kell komoly biztonsági előírások szerint megalkotni.

˝Alapértelmezett konfigurálásban nem lehet kiaknázni a sérülékenységet.˝ – mondta Theo de Raadt, az OpenSSH projekt társalapítója. Mi több, azt is közölte, hogy csak azon OpenSSH-kat érinti az eset, melyek Sun Solaris szervereken futnak – és ott sem okoz gondot, ha nem kapcsolják ki a privilege separation funkciót.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés