Connect with us

technokrata

Kattintókönyv: mese az Internetről az információs társadalomnak

Dotkom

Kattintókönyv: mese az Internetről az információs társadalomnak

Vidám Internetkönyv nem csak kezdőknek – az Axelero támogatásával.

Szeptemberben jelenik meg az Axelero Internet támogatásával, a Print-X kiadó gondozásában Pohly Ferenc Kattintókönyv című kötete, amelyet a szerző múzsakönyvként, a kiadó mesélős tanítókönyvként jellemez. Mindkét meghatározás arra utal, hogy a kötet elsősorban azoknak szól, akik eddig a látnokok és mérnökök gerjesztette technomítosz miatt óvakodtak szorosabb ismeretséget kötni a Világhálóval. A szerző szerint nem az az érdekes, hogyan működik a háló, hanem hogy mit kínál azoknak, akik nem szakcikkekkel kelnek és fekszenek.

Az internetezők többsége csak a net legszűkebb szeletét használja – a Kattintókönyv őket is igyekszik új területekre, vagy akár egy új életstratégia felé kalauzolni. Az egyes webes tartalomterületek bemutatása mellett a szerző azt a kérdést is megválaszolja, vajon hol lakik a weboldal? Mindehhez személyes, sztorizós hangvétele, a műszaki szlenget kerülni igyekvő magyarázatok és mulatságos hasonlatok sora társul.

A Kattintókönyv nem arról szól, hogyan kell kattintani, hanem hogy mire és főként miért? Miért mondják, hogy az Interneten minden megtalálható – és ha valóban megtalálható, hát hogyan? Mi hajtja a magánweboldalak készítőit pénzzel meg nem fizetett munkájukban? Miért teszi közzé az FBI az összes UFO-észlelés dokumentumát a Weben? Miért jó a netpolgárnak, ha figyeli a Nagy Testvér? Lehet-e csajozni, pasizni a hálózaton? És magánembereknek Dávidként legyőzni a Góliát Rt.-t? Mitől tart, aki nem adja meg bankkártyája számát a webáruházban és vajon tényleg van-e félnivalója? Mekkora baj az online pornó és a zenelopás? Főképpen pedig: miért kapta társadalmunk az “információs” állandó jelzőt?

“A mai magyar Internet-piac összes szereplőjének közös érdeke, hogy minél többen vallhassák magukat hálópolgárnak, avagy netizennek.” – mondta Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója. “Az internetezők számának növekedését elsősorban társadalmi méretű ismeretterjesztéstől és igény felkeltéstől várjuk, s ez a könyv megmutatja, hogy még mi mindenben nyújt segítséget az Internet a mindennapokban – ezért állt az Axelero Internet a Kattintókönyv mögé. Céljaink között szerepel, hogy egyre több olyan projektet támogassunk, vagy indítsunk, amely elősegíti az Internet széleskörű terjedését, az információs társadalom épülését.”

Pohly Ferenc jelenleg az Axelero Internet szakértője, – korábban sajtófőnöke – pályáját programozóként, illetve ezzel párhuzamosan a Magyar Narancs újságírójaként kezdte. Az Internet-vállalat megalakítását előkészítő munkában már szakértőként működött közre, s munkája azóta is a legnagyobb hazai Internet-szolgáltatóhoz köti: az [origo], a MatávNet és az Axelero Internet létrejöttében egyaránt fontos szerepet vállalt a kommunikáció és PR területén. A Kattintókönyv esetében is az Axeleróval közös szándék vezérelte: az Internet megismertetésén, új szempontú bemutatásán keresztül a hazai piac, azaz a felhasználók számának bővítése, a Háló használatának elterjesztése volt a cél.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek