Connect with us

technokrata

Hol használható az elektronikus aláírás?

Dotkom

Hol használható az elektronikus aláírás?

Az elektronikus aláírás használata egyre terjed, ahogyan a felhasználási lehetőségek köre is bővül. Melyek ezek a területek?

Az elektronikus aláírás mindennapjainkban

Az iratnak nem minősülő elektronikus dokumentum hétköznapi fogalmaink szerint inkább tárgynak tekinthető: például egy térkép, tervrajz, videokazetta, zenét vagy szoftvert tartalmazó CD, filmtekercs, festmény, fénykép stb. Ezek digitális formáját is lehet elektronikus úton küldeni, fontos szerepet fognak játszani az elektronikus kereskedelemben, a távoktatásban, távmunkában, tehát szükséges ezeket szabályozni, másfelől ezeket is alá lehet írni elektronikusan.

A pénzügy világában

A minősített elektronikus aláírás (időpecséttel együtt) alkalmazható számviteli bizonylatok esetén. Az elektronikus számlázással a számlaforgalomhoz kapcsolódó papír-, posta- és gépírási költségek megtakarítása nagyságrendekkel csökkentheti az eddigi vállalati ráfordításokat. A számviteli bizonylatok minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva kizárólag elektronikus formában is megőrizhetők. (Számviteli tv. 167. § 5. bek.)

Ezen kívül a kiemelt adózók esetén kötelező már most az adóbevallást minősített elektronikus aláírással ellátva benyújtani.

A bíróságon

Bírósági és közigazgatási eljárásokban a fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentumok az írásbeliség, míg a minősített aláírással ellátott dokumentumok a teljes bizonyító erejű magánokiratok jogkövetkezményeivel járnak. (Polgári perrendtartás 197. §)
Az elektronikus aláírás joghatálya nem tagadható meg amiatt, hogy kizárólag elektronikus formában létezik, azaz megvalósult a papír alapú és az elektronikus forma törvény előtti egyenlősége.

Ügyvédek ellenjegyezhetnek elektronikus aláírás segítségével. Ez úgy is megvalósulhat, ha az ügyfél és az ügyvéd egymástól távol van, ami megkönnyíti és meggyorsítja az ügyintézést. Ehhez csupán annyi szükséges, hogy az ügyvéd elkészítse az elektronikus okiratot, amit az ügyfél, majd az ügyvéd is ellát minősített elektronikus aláírásával, ellenőrizve az okirat tartalmának változatlanságát. (1998. évi XI. tv. 27. §)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle