Connect with us

technokrata

Folyamatosan bővül a tűzfalmegoldások piaca

Dotkom

Folyamatosan bővül a tűzfalmegoldások piaca

Az IDC felmérése szerint az alacsony költségű, hardveres behatolásvédelmi termékek piaca pozitív irányba mozog.

Az IT-biztonsággal kapcsolatos hardvertermékek (összesített) eladási mutatója a második negyedévben 10 százalékkal bővült a 2002-es, hasonló időszakhoz képest; közölte az IDC múlthét végi elemzésében. Igaz, a legnagyobb öt, ebben a szegmensben érdekelt vállalatot tekintve csak egy volt képes dinamikus növekedésre, a többi többnyire csak tartotta a helyét, vagy csökkentek az eladásai.

A globálisan mégis növekvő tendenciát Charles Kolodgy, az IDC egyik kutatási igazgatója annak tulajdonította, hogy a férgek folyamatos megjelenésével egyre inkább előtérbe kerül az IT-biztonság kérdése; a legkönnyebb módja pedig annak, hogy biztonságban tudja egy-egy (kisebb) cég a hálózatát, egy szerver oldali hardvertermék beszerzése. ˝Úgy látjuk, hogy az emberek [ilyen esetben] alsó kategóriás tűzfalakat és VPN-megoldásokat vásárolnak.˝ – állapította meg Kolodgy.

Mind közül a legfényesebben a NetScreen Technologies teljesített, mely az ezzel foglalkozó cégek közül a második helyre küzdötte fel magát. A vállalat a második negyedéves forgalmát az eggyel korábbi, hasonló időszakhoz képest 92 százalékkal volt képes növelni, ezzel 53,2 millió dolláros bevételről számolhatott be (az egy évvel korábbi 9,1 százalékos piaci részesedését 16 százalékosra tornászta fel).

A Cisco ugyanakkor még a stagnálásra sem volt képes ebben a szegmensben: a piacot vezető vállalat bevételei 1 százalékkal csökkentek a korábbi (hasonló) negyedévhez képest, 114,4 millió dollárra. Piacvesztést is kénytelen volt elkönyvelni az amerikai gigász: 2002-ben még 38 százalékot mondhatott magának ezen szegmensben, ez mára ˝csak˝ 34,3 százalék. A Nokia még ennél is nagyobb csökkenésről számolt be: bevételei 15,3 százalékkal (44,1 millió dollárra) mérséklődtek, ezzel pedig át kényszerült adni a második helyet a már korábban említett NetScrennek. A SonicWall 16,5 százalékos bevételcsökkenést jelentett (eredménye így 17,9 millió dollár lett), ám az ötödikként jelen levő WatchGuard üzletmenete közel 5 százalékkal bővült (igaz, ez piaci részesedést tekintve nem jelent nagy változást a cégnek).

Kolodgy egyedül a Cisco további sorsáról nem mert becslést közölni, amit a vállalat nagyságával indokolt. A piac többi szereplőjének ugyanakkor további bővülést jósolt, amit nemcsak az első öt legnagyobb cég fog teljesíteni, hanem a többi, ebben a szegmensben kisebb vállalat is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák