Connect with us

technokrata

Két új prototípus az IBM Thinkpadekből – előtérben a kényelem

Dotkom

Két új prototípus az IBM Thinkpadekből – előtérben a kényelem

A Kék Óriás mérnökei a jobb használhatóság szem előtt tartásával új prototípusokat hoztak létre a híres Thinkpad családban.

Már több mint tíz éves az IBM Thinkpad notebook-szériája, éppen itt volt az ideje, hogy egy kicsit alaposabban átdolgozzák az eszközt. A vállalat designerei megálmodták a hordozható számítógépek következő generációját, ahol elsősorban nem is a teljesítményen van a hangsúly, hanem a minél jobb, kényelmesebb használhatóságon. Az olyan tényezők, mint a tömeg vagy az akkumulátor élettartama, háttérbe szorultak.

Ezt a revíziót az utóbbi másfél évben uralkodó trend erősítette fel. Az elmúlt időszakban ugyanis dinamikus fejlődésnek indult a noteszgépek piaca, ám minél több felhasználó csatlakozott a mobil számítógépet birtoklók táborához, úgy nőtt a fizikai korlátok okozta problémák mennyissége. Órákon keresztül görnyedni egy notebook felett, a fixen rögzített billentyűzetet használva, a csak szűkös beállítási lehetőségekkel bíró LCD-t bámulva az emberekben hamar kialakulhat egyfajta diszkomfort érzés (melyet aztán ráadásul fiziológiai panaszok is kiegészítenek, mint például a hátfájás).

A Kék Óriás mérnökei ezért olyan eszközt igyekeztek megalkotni, ami funkcionalitását tekintve a lehető legjobban közelít egy asztali PC kényelmességéhez. Az egyik prototípus ezért már gyakorlatilag mini-desktop számítógép besorolást érdemelne: a billentyűzet lecsatolható az eszközről, s a felhasználó kezének elhelyezkedéséhez igazítható. Emellett a képernyő magasságát is meg lehet emelni, amivel inkább egy asztali LCD-re hasonlít a kijelző, semmint egy noteszgép tartozékára.

Dupla csuklóval rendelkezik a másik prototípus, melynek révén a billentyűzet felfelé billenthető, illetve előre csúsztatható – ezzel fokozva a gépelés kényelmességét anélkül, hogy magát a klaviatúrát el kellene távolítani az eszközről. Az előző kijelzőhöz hasonlóan ezt is meg lehet emelni az alaphelyzethez képest, körülbelül 3 inch-csel (7,5 cm-rel).

Aki kíváncsi az IBM újratervezett noteszgépeire, az megnézheti, mivel a gyártó ki fogja állítani a prototípusokat. Sajnos ehhez egészen New Yorkig kell menni, ugyanis a Manhattanben tartandó TechXNY bemutatón lesznek láthatók a notebookok. Természetesen ezen eszközök egyike sem működőképes, csupán a kialakítást lehet majd közelebbről szemügyre venni – az IBM azonban kellő érdeklődés esetén bármelyiket, vagy akár mindkettőt gyorsan képes lenne gyártósorra tenni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek