Connect with us

technokrata

Újabb másolásvédett CD-k a piacon

Dotkom

Újabb másolásvédett CD-k a piacon

A BMG úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban most először ad ki olyan korongokat, melyek másolásvédelmi technológiával rendelkeznek.

A BMG Arista Records részlegének új kompakt lemezei a SunnComm Technologies másolásvédelmi technológiájával vannak ellátva. A soul műfajában zenélő Anthony Hamilton új albumán ˝tesztelik˝ először komolyan a megoldást, hangzott el a cég tájékoztatóján. Korábban ugyan voltak kísérletek, melyek az illegális másolásokat hivatottak megakadályozni, de a mostani az első, szélesebb rétegeket érintő változás.

Thomas Hesse, a BMG egyik vezetője a következőképp nyilatkozott: ˝A felhasználók elégedettségének elérése a MBG legfontosabb célja. A technológiai fejlődésnek köszönhetően már olyan megoldást tudunk felmutatni, mely a zenerajongók számára biztosítja a rugalmasságot, ugyanakkor a hozzánk szerződött előadók jogait is védi.˝

A kiadók többsége eddig is kacsintgatott a másolásvédelmi technológiák felé (melyek legfőbb fejlesztői a SunnComm és a Macrovision), ám a fogyasztói visszajelzések többnyire eltántorították a cégeket a széleskörű alkalmazástól. Sokan kompatibilitási problémákról számoltak be, melyek nemcsak számítógépes környezetben jelentkeztek. Ez a helyzet – legalábbis az Egyesült Államokban; Európában és Japánban a Macrovision technológiájával ellátott korongok értékesítésének száma már 150 millió felett jár.

Működési elv

A BMG által alkalmazott megoldás nem teszi lehetetlenné a dalok számítógépre másolását. Az eredeti anyagot ugyan nem lehet (a kiadó reményei szerint) nagy mennyiségben duplikálni, ám a lemezek olyan állományokkal is rendelkeznek, melyek PC-re, Macintosh-ra és a legtöbb MP3-lejátszóra letölthetőek. Ezek a pre-ripped file-ok ugyanakkor olyan védelemmel vannak ellátva, hogy Interneten való megosztásuk nem lehetséges. Illetve a technológia rendelkezik egy kiskapuval, aminek révén más emberek is meghallgathatják a dalokat, ezt azonban csak tíz napig tehetik meg. A vásárlók ugyanakkor három (biztonsági) másolatot készíthetnek a CD-ről.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle