Connect with us

technokrata

Szabadlábon Adrian Lamo, az USA talán leghíresebb hackere

Dotkom

Szabadlábon Adrian Lamo, az USA talán leghíresebb hackere

Egy bírósági döntés értelmében a következő meghallgatásig szabadlábon maradhat az amerikai hacker, akit emellett szigorú szabályok betartására köteleztek.

A múlt héten többször is foglalkoztunk Adrian Lamo-val. A hacker körülbelül két éve, állandó ˝lakhely˝-változtatásai miatt vált ismertté. Gyakran lakatlan, romos házakban húzta meg magát éjszakára; a való életben is rejtőzködő életmódot folytatott. A 22 éves New York-i fiatalember nemrég azonban tárgyalásokba bocsátkozott az FBI-jal, önkéntes feladásáról. Kedden Lamo végül megjelent a bíróságon, amit követően a hatóságok figyelő tekintete mellett a fiatalembert átszállították egy helyi kórházba, egészségügyi ellenőrzésre; szervezete ugyanis életmódja miatt már kezdett kimerülni. A sok tennivaló miatt aztán lekéste a New York-i repülőgép-csatlakozást (legnagyobb bűneit itt követte el, ezért itt akarják meghozni a döntést Lamo ténykedése felett), és emiatt nem tudtak ellene vádat emelni. A helyi hatóságok elhatározása szerint az éjszakát így börtönben, egy cella négy fala között kellett volna töltenie, de Lamo ügyvédjének közbenjárására ezt elkerülhette a hacker.

Pénteken végre sor kerülhetett a bíróság elé állításra, ahol Lamo számítógép-hozzáférését korlátozták. A következő meghallgatást a október 14-ére tűzte ki a szövetségi bíró, aki emellett elrendelte, hogy amennyiben Lamo használja a modern technika vívmányait (számítógép, Internet), akkor azt a hatóságok nyomon követhetik. Ezen felül arra kötelezte a hackert, hogy az elkövetkező egy hónapban Sacramento-ban tartózkodjon, a szüleinél, s ha 24 óránál tovább marad el otthonról, akkor arról értesítse a hatóságokat. A feltételeket az ügyész és a védelem is elfogadta.

Lamo egyik legismertebb tette egyébként a New York Times Digital még 2002 tavaszán történő feltörése volt. A neves amerikai hírportál rendszerébe behatolva az amerikai hacker előtt láthatóvá váltak az ott dolgozók adatai (fizetések, társadalombiztosítási számok stb.), illetve egyéb kontaktok elérését is sikerült megszereznie (például az USA volt elnökének, Jimmy Carternek az elérhetőségét). Lamo emellett még felvállalta több, nagyobb szabású hackeresemény végrehajtását is (2001 októberében a Microsoft, 2001 szeptemberében a Yahoo rendszere, 2001 májusában az Excite@Home ellen). Tetteiért egyes államokban akár öt év börtönbüntetést is kaphat(na).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle