Connect with us

technokrata

Amerika egyik leghíresebb hackere (majdnem) börtönben

Dotkom

Amerika egyik leghíresebb hackere (majdnem) börtönben

Adrian Lamo, az életmódja révén kultikussá váló, USA-beli hacker feladta magát. Ezt követően csak a védőügyvédének köszönhetően menekült meg a börtön elől.

Másfél éve írtunk Adrian Lamo-ról először, arról a hackerről, aki a számítógépes rendszerekbe való behatolásai mellett állandó ˝lakhely˝ változtatásai miatt vált ismertté. Lerobbant házakban húzta meg magát, s a való életben is rejtőzködő életmódot folytatott. A 22 éves New York-i fiatalember nemrég azonban tárgyalásokba bocsátkozott az FBI-jal, önkéntes feladásáról. Kedden, helyi idő szerint délután kettőkor Lamo végül megjelent a bíróságon, ahol megszabták számára, hogy a közeljövőben (amíg tart ellene az eljárás) nem használhat számítógépet; és átszállítják az FBI New York-i irodájába, a vádemelés formalitásának betartása érdekében (ebben az államban követte el ugyanis legkomolyabb betöréseit).

Miután feladta magát, a hacker majdnem az egész napot bilincsben töltötte. A hatóságok figyelő tekintete mellett átszállították egy helyi kórházba, egészségügyi ellenőrzésre. Lamo szervezete ugyanis az életmódja miatt már kezdett kimerülni. A hacker szavai szerint elsősorban az alváshiány viselte meg, de fogászati ellátás hiányában a szájában is volt mit rendbe rakniuk az orvosoknak. A sok tennivaló miatt aztán lekéste a repülőgép-csatlakozást, és emiatt nem tudtak ellene vádat emelni. A helyi hatóságok döntése szerint az éjszakát így börtönben, egy cella négy fala között kellett volna töltenie, de Lamo ügyvédjének közbenjárására ezt elkerülhette a hacker. Az eljárás ettől a kis incidenstől függetlenül tovább zajlik ellene.

Lamo egyik legismertebb tette még a 2002 tavaszán a New York Times Digital feltörése volt. A neves amerikai hírportál rendszerébe behatolva az amerikai hacker előtt láthatóvá váltak az ott dolgozók adatai (fizetések, társadalombiztosítási számok stb.), illetve egyéb kontaktok elérését is sikerült megszereznie (például az USA volt elnökének, Jimmy Carternek az elérhetőségét). Lamo emellett még felvállalta több, nagyobb szabású hackeresemény végrehajtását is (2001 októberében a Microsoft, 2001 szeptemberében a Yahoo rendszere, 2001 májusában az Excite@Home ellen). Tetteiért egyes államokban akár öt év börtönbüntetést is kaphat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle