Connect with us

technokrata

3D-s élmény a Sharp notebookján – szemüveg nélkül!

Dotkom

3D-s élmény a Sharp notebookján – szemüveg nélkül!

A Sharp olyan notebookot adott ki, amely úgy képes felhasználója előtt megjeleníteni a háromdimenziós látványvilágot, hogy ahhoz külön speciális szemüveg használata nem szükséges.

A PC-RD3D típusjelzést kapott eszköz a Sharp úgynevezett 3-D LCD technológiájával van felvértezve, ami az első ilyen termék a vállalattól. Kihozatalával elsősorban nem is a széles tömegek meghódítását célozta meg a Sharp; a fejlesztőket szeretné ösztökélni olyan alkalmazásokat készítésére, melyek kihasználják a technológia adta lehetőségeket, jelentette be Miyuki Nakayama Tokióban. A Sharp szóvivője nem a játékok, hanem a CAD és a gyógyászat területét említette elsődlegesen, amikor a termék alkalmazhatóságáról firtatták.

Maga a noteszgép egyébként egy 2,8 GHz-es, asztali Pentium 4-es processzort és 512 MB-nyi operatív tárat tartalmaz. Grafikai vezérlője egy Geforce 4 Go videokártya, merevlemezének kapacitása pedig 60 GB. Kijelzőjében semmi szokatlan nincs (a már fent említet képességet tekintve), maximálisan 1024×768 pixel megjelenítésére képes, képátlója pedig 15 col.

Egy kicsit azért érdemes részletesebben kivesézni az Oxfordban kikísérletezett technológiát. A kijelző két LCD panelből ál, az egyik a másik felett helyezkedik el. A frontális panel a hagyományos vékonyfilm tranzisztoros (TFT) LCD, a hátsó azonban a fény útvonalának meghatározására szolgál, így érve el, hogy egy kicsit más információ jusson el a felhasználó bal szemébe, a jobb látószervéhez képest. Az ember ugyanis azért képes háromdimenziós látásra, mert a két szeme eltérően látja a világot: a bal kicsit másként, mint a jobb.

Ám ez az extra panel egyben extra költségeket is jelent, ami a hagyományos noteszgépekkel szemben érezhető többletkiadással jár (az LCD-gyártók viszont bizonyára elégedetten dörzsölik a kezüket). Körülbelül 600 dollárral kerül többe egy ilyen notebook, Nakayama elmondása szerint 3000 dollár környékére ˝lőtték be˝ az eszközt. Pontos megjelenési időt a szóvivő nem tudott mondani, mindössze annyit, hogy az Egyesült Államokban és Japánban még az idén elérhetővé válik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle