Connect with us

technokrata

Feladta magát az egyik leghíresebb amerikai hacker

Dotkom

Feladta magát az egyik leghíresebb amerikai hacker

Tegnapelőtt számoltunk be arról, hogy az FBI hajtóvadászatot indított az egyszerűen csak csöves hackernek titulált amerikai fiatal ellen. Az akkori tudósításban még magabiztosan nyilatkozott a hatóságok elkerüléséről, most azonban mégis úgy döntött, feladja magát.

Először másfél éve írtunk Adrian Lamo-ról, a hackerről, aki a számítógépes rendszerekbe való behatolás mellett arról vált híressé, hogy állandóan változtatta a ˝lakhelyét˝. Lerobbant házakban húzta meg magát, s nemcsak a virtuális világban, hanem a való életben is rejtőzködő életmódot folytatott. A 22 éves New York-i fiatalember nemrég azonban tárgyalásokba bocsátkozott az FBI-jal esetleges feladásáról. Ennek előzményeként korábbi ténykedései szolgáltak: olyan mennyiségben tört be jól védett(nek tartott) rendszerekbe, hogy a nyomozóiroda hajtóvadászatot indított ellene. Még szülővárosába, a kaliforniai Sacramento-ba is elmentek az ügynökök, és felkeresték a szüleit. Az FBI ügynökeivel a hátában Lamo még pár napja így nyilatkozott: ˝Folyamatos mozgásban vagyok. Mint Szaddam Husszein, sosem töltök ugyanazon a helyen két éjszakát.˝. Ennek ellenére mégis úgy határozott, feladja magát.

Az öt napig tartó intenzív hajsza alatt a hatóságok emberei lecövekeltek szülei házában, hátha így a nyomára akadnak. Lamo azonban csak jogi képviselője nevében vette fel a kontaktust az FBI-jal, aki alaposan kitárgyalta a hacker önként jelentkezésének feltételeit a szövetségi ügyészekkel. Ezután kedden, helyi idő szerint délután kettőkor Lamo megjelent a bíróságon, ahol megszabták számára, hogy a közeljövőben (amíg tart ellene az eljárás) nem használhat számítógépet, és jelentkezik az FBI New York-i irodájában, a vádemelés formalitásának betartása érdekében.

A hacker egyik legismertebb tette még a 2002 tavaszán a New York Times Digital feltörése volt. A neves amerikai hírportál rendszerébe behatolva Lamo előtt láthatóvá váltak az ott dolgozók adatai (fizetések, társadalombiztosítási számok stb.), illetve egyéb kontaktok elérését is sikerült megszereznie (például az USA volt elnökének, Jimmy Carternek az elérhetőségét). Lamo emellett még felvállalta több, nagyobb szabású hackeresemény végrehajtását is (2001 októberében a Microsoft, 2001 szeptemberében a Yahoo rendszere, 2001 májusában az Excite@Home ellen). Tetteiért egyes államokban akár öt év börtönbüntetést is kaphat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle