Connect with us

technokrata

FBI a csöves hacker nyomában

Dotkom

FBI a csöves hacker nyomában

Az USA egyik legfurcsább hackere tárgyalásokba volt kénytelen bocsátkozni üldözőivel.

Másfél éve írtunk először Adrian Lamo-ról, arról a hackerről, aki amellett, hogy számítógépes rendszerekbe hatol be, úgy vált híressé, hogy állandóan változtatta a ˝lakhelyét˝. Egészen pontosan lerobbant házakban húzza meg magát, s nemcsak a virtuális világban, hanem a való életben is rejtőzködő életmódot folytat.

A mára 22 évessé ˝öregedett˝ New York-i fiatalember tárgyalásokba bocsátkozott a Amerikai Egyesült Államok szövetségi nyomozóirodájával, azaz az FBI-jal esetleges feladásáról. Ennek előzményeként korábbi ténykedései szolgáltak: olyan mennyiségben tört be jól védett(nek tartott) rendszerekbe, hogy az FBI hajtóvadászatot indított ellene. Még szülővárosába, a kaliforniai Sacramento-ba is elmentek az ügynökök, és felkeresték a szüleit (mivel Lamo-nak nincsen közvetlen kapcsolata velük, ezért így nem tudtak a nyomára bukkanni).

Egyik legismertebb ˝munkája˝ még a 2002 tavaszán feltört New York Times Digital volt. A neves amerikai hírportál rendszerébe behatolva Lamo előtt láthatóvá váltak az ott dolgozók adatai (fizetések, társadalombiztosítási számok stb.), illetve egyéb kontaktok elérését is sikerült megszereznie (például az USA volt elnökének, Jimmy Carternek az elérhetőségét). Lamo emellett még felvállalta több, nagyobb szabású hackeresemény végrehajtását is (2001 októberében a Microsoft, 2001 szeptemberében a Yahoo rendszere, 2001 májusában az Excite@Home ellen).

Mivel egyes államokban a vétkeiért akár öt év börtönbüntetést is kaphat, ezért Lamo továbbra is fenntartja korábbi életvitelét. Távolsági buszokkal járja az USA-t, nem rendelkezik bejelentett lakcímmel, bárhol meg tudja magát húzni, ha kell. Különösen azóta figyel személyes biztonságára, amióta megtudta, hogy az FBI vadászik rá. A nyomozóiroda ügynökeivel a hátában Lamo így nyilatkozott: ˝Folyamatos mozgásban vagyok. Mint Szaddam Husszein, sosem töltök ugyanazon a helyen két éjszakát.˝.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle