Connect with us

technokrata

A Blaster Kínából származik?

Dotkom

A Blaster Kínából származik?

Egy kanadai szakértő szerint a nyomok a rizs hazájába vezetnek.

Carey Hogan, egy kanadai IT-konzultáns úgy véli, hogy az FBI mindaddig nem fog a Blastert író(k) nyomára bukkanni, amíg saját hazájában, azaz az USA-ban keresi a bűnöst. Hogan elmondta, hogy a Windows RPC-hibáját kihasználó kártevőről szóló első értesítést ő a távol-keletről kapta, egészen pontosan Kínából; többek között ezért (is) vélekedik úgy, hogy ezt az országot lehet elsődlegesen megjelölni a kártevő forrásaként.

A The Inquirer magazin jelentése szerint a kanadai szakértő screenshotokat küldött a külföldi szerkesztőségnek, alátámasztandó állításait. Ráadásul Hogan úgy véli, hogy nemcsak a Blaster származik a lassan másfél milliárd kínainak helyt adó országból, hanem a Sobig féreg eredeti alkotóját is a világnak azon szegletében kell keresni.

Abba a feltételezésbe, hogy ezen férgek kormányzati ösztönzésre készültek volna, nem bocsátkozott a kanadai IT-konzultáns. Pedig az összeesküvés-elméletet gyártók szinte azonnal érezhetik a kapcsolatot a digitális kártevők elkészítése és Kínának a nyugati szoftverfejlesztőktől való elfordulása (melyet részben pont az ilyen férgek jelentette biztonsági kockázatokkal indokoltak) között. Kína ugyanis egyre vehemensebben igyekszik védeni digitális iparát az országba mind inkább benyomuló külföldi befektetőkkel, cégekkel szemben.

Ráadásul nem titkolt tény, hogy a második világháború után az anyaországtól elszakadt Tajvan és a kommunista rezsim között szinte folyamatos cyberháború áll fent (ezt egyébként maga a tajvani kormányzat jelentette be a múlt héten). Messzemenő következtetéseket azonban mégsem vonunk le, de a fenti gondolatmenet akár igaz is lehet…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle