Connect with us

technokrata

Rekordidő alatt kapták el egy másik Blaster változat íróját

Dotkom

Rekordidő alatt kapták el egy másik Blaster változat íróját

Ismét horogra akadt egy víruskészítő, ezúttal rekordidő alatt. Még csak tegnap számoltunk be a Blaster legújabb változatáról, s a tettest máris kézre kerítették.

Tegnap írtunk arról a Blaster variánsról, ami egy román szerver ellen intéz DoS-támadást. Gyanítható volt már akkor is, hogy ezen változat kiötlője egy helyi lakos, ami ma be is bizonyosodott. A BitDefender nevű romániai, IT-biztonságtechnikával foglalkozó cég közreműködésével a rendőrség nyomára bukkant a 24 éves alkotónak.

A jelentések meg is nevezték a vélt elkövetőt: Dan Dumitru Ciobanu, az észak-romániai Iasi városából. A fiatalembert most a hatóságok a Blaster féreg F változatának létrehozásával és terjesztésével vádolják – alig a felfedezést követő pár nappal. A Symantec jelentése szerint ugyanis éppen a hónap első napján került ki az Internetre az F variáns (igaz, ezidő alatt nem sok rendszert volt képes megfertőzni).

Ciobanu a román város Műszaki Egyetemének hallgatója volt, most azonban többéves börtönbüntetés elé is nézhet. Keleti szomszédunk szigorú törvényei szerint a cyberbűnözés kategóriájába sorolható cselekményekért háromtól tizenöt évig terjedő szabadságvesztést lehet kiróni.

A hatóságok természetesen lefoglalták a diák mindkét számítógépét, s most részletes elemzésnek vetik alá. Ugyanez a módszer (a féreg analízise) vezette el a rendőröket Ciobanu nyomára is: a vírus kódjában megtalálható volt a román fiatal álneve (Enbei), illetve megnevezte a fiú tanárainak egyikét, és egy linket is tartalmazott, mely az egyetem website-jára mutatott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle