Connect with us

technokrata

Együtt az online visszaélések ellen

Dotkom

Együtt az online visszaélések ellen

Az e-kereskedelem néhány nagy résztvevője koalíciót alkotott, hogy visszaszorítsák az internetes visszaéléseket.

Az angol identity theftnek nevezi azt a cselekményt, mikor valakinek az adataival visszaélnek, illetve valaki másnak adja ki magát, mint aki valójában. Mivel ehhez az Internet kínálta anonimitás ideális táptalajt ad, nem csoda, hogy gombamód szaporodnak azok az esetek, amikor valakinek ˝ellopják˝ az identitását.

Ezt visszaszorítandó néhány nagy cég (mint például az Amazon.com, az eBay vagy a Microsoft) létrehozta a Coalition on Online Identity Theftet. A tegnapi bejelentés során kiderült, hogy nyilvános oktatási programot tervez a koalíció indítani, és a tagok szorosabbra fűzik a szálakat a hatóságokkal annak érdekében, hogy visszaszorítsák a cyberbűnözés ezen vállfaját. A formáció egyébként két hónappal azután jött létre, hogy Kaliforniában meghozták azt a törvényt, mely kötelezi a cégeket az ilyen esetek nyilvánosságra hozatalára.

Statisztikai adatok szerint az identity theft a kezdeti stádiumból az elmúlt években ˝szépen˝ kifejlődte magát. Az emiatt panaszkodó amerikai állampolgárok száma a tavalyi évben közel duplájára (162 ezer) nőtt, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság jelentése szerint. A kormányzat szerint ez ráadásul csak a jéghegy csúcsa, a megtörtént esetek nagyobb része rejtve marad a hatóságok előtt. A Gartner piackutató becslése szerint az amerikai fogyasztók 3,4 százaléka (körülbelül 7 millió felnőtt) vált már legalább egy ilyen eset áldozatává az elmúlt években.

Gyakran egyébként maguk a szolgáltatók is hibásak a személyazonosság meghamisításának ügyében. A bankok például az ilyen eseteket nem bűnügyként, hanem az üzletmenet szükséges rosszaként kezelik. Pedig a hitelkártyákkal elkövetett visszaélések jelentős részben, az összes eset 42 százalékával képviselik magukat, árulta el az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák