Connect with us

technokrata

Jó esély van a Sobig.F féreg írójának kézrekerítésére

Dotkom

Jó esély van a Sobig.F féreg írójának kézrekerítésére

Renske Galema, a Network Associates osztrák és kelet-európai régióigazgatója szerint jó esély van a dollármilliárdos károkat okozó Sobig.F féreg írójának kézre kerítésére.

Mit tehetünk a férgekkel, vírusokkal szemben?

A Network Associates (NAI) disztribútorai számára tartott szakmai hétvégéjén többek között Renske Galema, a cég régióigazgatója is felszólalt. ˝A Sobig.F féreg mintegy 3 perc alatt globálisan el tudott terjedni, mindezzel hatalmas anyagi és erkölcsi károkat okozott.˝ – figyelmeztetett az igazgató bevezetőjében. Azt hangsúlyozta, hogy az ügyfelek nyugalma, biztonsága csak akkor teremthető meg, ha nem kell várni a vírusok megjelenését követően kibocsátott vírusadatbázis-frissítésre, hanem a vírus már megjelenése pillanatában „fülön csíphető”. Ehhez az kell, hogy a hálózatokat viselkedéselemző technológiák is védjék, amelyek már a vírusok felismerése előtt védelmet adnak a gyanús forgalmú kísérletek ellen.

Tehát az egyes vírusokra nem a tömeges megjelenést követően kell reagálni, hanem azt megelőzően, mert a terjedés olyan gyors, hogy a kártevő előbb elérheti a számítógépeket, minthogy felkerülne az új vírusadatbázis. Emellett (például a ThreatScan nevű megoldással) magukat a gépeket sérülékenység szempontjából is célszerű megkülönböztetni, illetve a kockázatot jelentő munkaállomásokat a kapuk „betöméséig” a hálózattól el kell különíteni.

A Sobig.F kapcsán Galema megemlítette, hogy a gyors elterjedést az is segítette: a vírus nem volt annyira árulkodó. A vírusos e-mailek ismerős emberek címeiről is érkeztek, és a levelek tárgya sem volt annyira gyanús, mint a többi hasonló kórokozó. Elegendő volt, ha egy ember rákattintott a fertőző csatolmányra, a féreg onnantól kezdve elszabadult, és a címlistán lévő levelezőpartnerek nevében útjára indult.

Terítéken a kéretlen e-mail

A spam elleni megoldások is egyre inkább előtérbe kerülnek. Renske Galema arról beszélt, hogy spam nem csak egy idegesítő, kellemetlen jelenség, de komoly, mérhető gazdasági károkat is okoz. A NAI ezt felismerve vásárolta meg tavaly a Deersoft nevű, 5 rétegű spam-ellenes megoldást. Az akvizíciót követően a Network Associates olyan antispam megoldást tudott a felhasználók kezébe adni, amely képes az ilyen fajta e-mailek 95 százalékát kiszűrni és karanténba tenni, ráadásul a „hamis” riasztások száma is nagyon alacsony szinten tartható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák