Connect with us

technokrata

Amerikai befolyás alá került a UPC

Dotkom

Amerikai befolyás alá került a UPC

Kikerül a csődvédelem alól Európa legnagyobb kábeltelevíziós társasága, a UPC.

A holland Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Európa legnagyobb kábeltelevíziós társaság, a UPC kikerült a csődvédelem hatálya alól, így a társaságnál folytatódhatnak az átszervezések.

A bírósági határozattal megnyílt a lehetőség, hogy a UPC adósságcsere révén megszabaduljon mintegy 6 milliárd eurós tartozásától. John Malone amerikai médiacézár Liberty Media nevű vállalata növelheti befolyását a hollandiai székhelyű UPC felett. A Liberty Media egy leányvállalatán keresztül a UPC-nek a legnagyobb hitelezője is egyben.

A csőd előtti 35 milliárd euró tőkeértékű UPC kapitalizációja mára mindössze 53 millió euró. A cég papírjaival szeptember 4-e után az amszterdami tőzsdén már nem folytatják a kereskedést, a Liberty Media tulajdonú UGC Europe holdingtársaság veszi át az UPC vagyonát és viszi szeptember 3-án a New York-i Nasdaqra.

A társaságnak több mint 8 millió előfizetője van 11 országban, ám utólag lassan megtérülőnek bizonyult befektetései súlyos eladósodással jártak. Az UPC – akárcsak más európai kábeltársaságok – fejlesztéseik visszafogására és a profitot hozó piacokra való koncentrálásra kényszerülnek. Mivel digitális televíziózás – melyben Európa egyébként megelőzi az USA-t is – nem nyerte meg a fogyasztók támogatását, a társaság erőforrásait az Internetre, és a telefóniára fogja koncentrálni.

A UPC 700 ezer előfizetőjével már ma is Európa legnagyobb kábeles Internet-szolgáltatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle