Connect with us

technokrata

FBI a vírusírók nyomában

Dotkom

FBI a vírusírók nyomában

A szövetségi nyomozóiroda néhány embere azon dolgozik, hogy mind a Sobig F variánsát, mind a Blastert létrehozó és útjára bocsátó egyént vagy egyéneket elkapja.

Nem ez az első eset, hogy az Amerikai Egyesült Államok szövetségi nyomozóirodája, azaz az FBI víruskészítők után kutat. Amilyen nagy kárt tudnak okozni egy-egy jól sikerült féreggel, nem csoda, hogy a hatóságok szeretnék bíróság elé állítani és elítélni az elkövetőket – s ebben nyújt segítséget a nyomozóhivatal.

A kártevő programokat írók nem egyszer olyan alapvető hibákat követnek el, amikben aztán könnyen nyomot kaphat az FBI, és ráakadhatnak a feltételezett elkövetőre. Például a Melissa nevű féreg alkotóját, David L. Smith-t azért tudták letartóztatni, mert ugyan lopott AOL accounttal csatlakozott az Internetre (útjára bocsátani rosszindulatú kódsorát), ám mindezt az otthoni számítógépéről tette. Az Anna Kournikova orosz teniszező nevét felhasználó féreg készítője pedig elkövette azt a hibát, hogy nem sokkal az általa írt kártevő elterjedése után elkotyogta, hogy az ő keze munkáját ˝dícséri˝ az alkotás.

Egyelőre azonban nincs ilyen ˝könnyű˝ dolga az FBI-nak a Blaster és a Sobig F változata esetében. A nyomozóiroda Cyber Task Forces nevű részlege az állami és a helyi hatóságokkal együttműködve kutatja a férgek íróinak hollétét, egyelőre azonban nem sok nyomot leltek. Robert Mueller, az FBI igazgatója egy közleményben bejelentette, hogy a legújabb technológiákat és kódelemző eszközöket vetik be a siker érdekében; s Mueller annak is hangot adott, hogy szerinte hamarosan rábukkannak az elkövetőkre.

Az FBI az arizonai Easynews Internet-szolgáltatótól információkat kért arról a személyről, aki számos hírcsoportban terjeszteni kezdte a Sobig F változatát. Annyit már sikerült kideríteni, hogy egy lopott hitelkártya használatával hozta létre a Usenetbe való belépéshez szükséges accountot – többet azonban egyelőre nem árultak el a nyomozóhivatal emberei. Arról azonban, hogy a forró nyom mégis hiányzik, az tanúskodik, hogy felkértek mindenkit, aki a Blaster vagy a Sobig.F eredetéről, készítőjéről bármilyen információval tud szolgálni, értesítse az FBI-t.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle