Connect with us

technokrata

Számítógép-házak: hódít a magnéziumötvözet

Dotkom

Számítógép-házak: hódít a magnéziumötvözet

Könnyebb és olcsóbb – nem csoda, hogy egyre növekvő arányban képviselik magukat a magnéziumötvözetből készült számítógépes burkolatok.

Tajvani források szerint tavaly körülbelül 6-7,5 millió olyan noteszgépet hoztak létre, melynek borítását (illetve annak egy részét) magnéziumötvözetből készítették. Az ezen ötvözet előállításával foglalkozó, szigetországbeli cégek jelentése értelmében idén ez akár a 13-15 milliós darabszámot is elérheti. Ez a 2003-as évre prognosztizált 36 milliós darabszámú globális eladások 35-40 százalékára fog rúgni.

A nagyobb márkák, mint a Dell, a HP, a Samsung vagy az Apple, jelentősen növelték rendeléseiket az olyan noteszgépekre, melyeknek magnéziumötvözet szolgál burkolatuk alapanyagául. A források szerint a Samsung több mint egymillió ilyen notebookra számít az idén, a Dell 2003-ban eladott hordozható számítógépeinek pedig hozzávetőleg 60 százaléka rendelkezik a fenti fémötvözettel.

Miért jó a magnéziumötvözet? Azért, mert használatával könnyebb és vékonyabb notebookokat lehet piacra hozni, alacsonyabb előállítási költségek mellett. Az ötvözetet előállító tajvani gyártók elmondása értelmében ugyanis amint egy ilyen anyagból készült lap vastagsága 0,9 mm alá csökken, máris könnyebb lesz, mint a jelenleg használt plasztik esetében. Jelenleg a 0,8 mm-es vastagságú magnéziumötvözet lapok vannak terjedőben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek