Connect with us

technokrata

Napokra megbénította az SCO website-ját egy DoS-támadás

Dotkom

Napokra megbénította az SCO website-ját egy DoS-támadás

A hétvégén elérhetetlenné vált az IBM ellen 3 milliárd dolláros kártérítési pert indító és a Linux-világot szintén szerzői jogsértésekkel vádoló cég website-ja.

A Netcraft elemzése szerint még (helyi idő szerint) péntek éjszaka kezdődött az a DoS-támadás, aminek következtében egész hétvégére elérhetetlenné vált az SCO website-ja. Az oldalt csak hétfő reggel tették újra működőképessé. A minden valószínűség szerint elosztott (distributed) szolgáltatásmegtagadás (denial of service) támadás áldozatává vált webhely tulajdonosát, azaz az SCO-t képviselő szóvivő nem közölte, hogy az eredeti csapás honnan indulhatott ki. Egyesek ugyanakkor egyértelműnek látják, hogy a hétvégi eseményeket a szoftverfejlesztő cég korábbi lépései váltották ki, s a tettes(eke)t a nyíltforrású közösség egyes, heves vérmérséklettel megáldott tagjaiban kell keresni.

Eric Raymond, a nyíltforrású szoftverek egyik neves képviselője (és egyben az Open Source Initiative elnöke) ugyanakkor arra figyelmeztette a támadást kiötlő(ke)t, hogy amennyiben ő (vagy ők) a közösséghez tartoznak, akkor sürgősen fejezzék be az SCO website-ja ellen intézett ˝büntetést˝, mert többet ártanak vele, mint használnak. ˝Mi vagyunk a jófiúk, ez azonban nem számít, ha nem látszik rajtunk, hogy mi vagyunk a jó fiúk˝ – nyilatkozta Raymond. ˝Nem küzdhetünk vandálokként, nem hághatjuk át a törvényeket, és nem sérthetjük meg senkinek sem a szólásszabadsághoz való jogát, mert esetleg az SCO emiatt crackereknek fog minket megbélyegezni, és talán emiatt nyerhetnek is [a Linux ellen indított jogi eljárásban].˝

A felhívás azonban nem érte el a célját, mert hétfő délután megint elérhetetlenné vált az SCO website-ja, amint arról a Netcraft elemzés is tanúskodik. A történtekre egyébként már korábban is volt példa: májusban szintén DDoS-támadás bénította meg a szoftverfejlesztő webhelyét. Biztonsági szakértők szerint akkor is és most is megkönnyítette a támadók dolgát az, hogy a cégnél régebbi, hibajavításokkal nem kellően ellátott szoftvert használnak portáljuk üzemeltetésére.

[Megjegyzés] Az SCO website-ja a cikk írásának idejében is csak nehezen volt elérhető.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek