Connect with us

technokrata

Könyv: nyomtatott helyett digitális?

Dotkom

Könyv: nyomtatott helyett digitális?

Az elektronikus könyvek parányi piaca rohamos bővülésbe kezdett Japánban.

Sokáig nem értettem, miért jók az elektronikus könyvek, hiszen az ember így is a monitort bámulja egész nap, s kész felüdülést jelentene egy hagyományos könyv kézbevétele, ha estére még el lehetne látni odáig. Ám a legutóbbi vizsgaidőszakomban a jegyzetektől és a tankönyvektől kaptam kiütést, így hát letöltöttem az Internetről egy adagot, kiültem napozni, és szövegfelolvasó szoftver segítségével auditív módon sajátítottam (volna) el a tananyagot – ha nem alszom el rajta.

Tehát az elektronikus könyvek – ilyen téren is – egész hasznosak, s ezt a japánok is észrevették, hiszen már 2002-ben egymilliárd jen (mintegy tíz millió dollár) bevételt hoztak a kiadóknak. Ráadásul az Impress kiadó Book business survey report for 2003 jelentése szerint a piac bővülésének mértéke évi 40-60 százalékosra tehető.

Jelenleg körülbelül 25 ezer kötet érhető el és tölthető le személyi számítógépre illetve mobiltelefonra az elektronikus könyveket értékesítő cégektől Japánban. A kínálat pedig havonta mintegy ezer kötettel bővül. Csak a Papyless elektronikus könyvkiadó például havonta 32 ezer kötet-letöltést forgalmaz és 2002-ben 300 millió jen bevételre tett szert.

A 2,31 ezer milliárd jenes forgalmat bonyolító nyomtatott kiadványok piacának jelenleg csupán 0,04 százalékát teszi ki az elektronikus könyvek forgalma, de ennek ellenére töretlenül halad felfelé.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle