Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fontos hibajavítás az újabb Windows-okhoz

Dotkom

Fontos hibajavítás az újabb Windows-okhoz

A Microsoft kiadott egy fontosnak besorolt hibajavítást, mely a Windows Millennium, Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereket érinti.

A Microsoft Data Access Components (MDAC) a Windows platformokon az adatbázis-kapcsolatok biztosítására született komponensgyűjtemény. Megtalálható a Millenium Edition, a 2000, az XP és a Server 2003 Windows-okban, ám ez utóbbiban már a legújabb, hibamentes változat teljesít. Ezen felül azonban más operációs rendszerekbe is felkerülhet, hiszen például a Windows NT 4.0 Option Packjébek és Microsoft SQL Server 2000-ben is megtalálható az MDAC. Némely eleme az Internet Explorerben is fellelhető, még akkor is, ha maga az MDAC nincsen telepítve.

Abban az esetben, amikor egy kliens rendszer a hálózaton keresztül megpróbálja lekérni azon számítógépek listáját, melyek SQL Servert futtatnak, olyan kérelmet küld az összes, hálózaton levő eszköz számára, melyet egy támadó a saját hasznára fordíthat. Az egyik MDAC komponensben rejlő hiba révén ugyanis egy olyan, speciálisan megalkotott csomagot küldhet erre a kérelemre, mellyel puffertúlcsordulásos hibát okozhat.

A támadó, aki sikeresen ki tudja használni ezt a hibát, a célpont rendszerhez olyan privilégiumokkal férhet hozzá, mint amilyenekkel az eredeti kérelmet indító alkalmazás rendelkezik. Ettől függ, hogy mire képes a támadó: esetleg csak minimális ténykedést képes végrehajtani a sérülékeny rendszeren, de akár például adatokat is törölhet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés