Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csehország: a liberalizált piac rontja az állami távközlési vállalat profitját

Dotkom

Csehország: a liberalizált piac rontja az állami távközlési vállalat profitját

Több mint 13 százalékot esett a Cesky Telecom profitja.

A vezető cseh távközlési vállalat idei első félévi profitjának 13,3 százalékos csökkenését jelentette. A Cesky Telecom nyeresége 2,28 milliárd korona lett, ami nagyjából 82 millió dollárnak felel meg.

A néhai távközlési monopólium bevételei 2,8 százalékkal múlták alul a bázisévet, mely így 25,41 milliárd cseh koronát tett ki. A vezetékes szolgáltatósból származó bevétel 26 százalékkal 5,5 milliárd koronára esett az idei első fél évben, ellenben az internetes szolgáltatói tevékenység 4,1 milliárd koronát hozott a konyhára, amely 19 százalékos emelkedésnek felel meg. A cseh mobilpiac vezető szolgáltatója, az Eurotel profitját 7 százalékkal növelte 3,4 milliárdra – egyszeri adójóváírás nélkül.

A Cesky Telecom nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokkal – például az ISDN szolgáltatással – próbálta korrigálni a cseh távközlési piac liberalizációja óta végbemenő bevételkiesését, ám a szolgáltatást igénybevevők 24 százalékos növekedése sem tudta tartani a profitráta korábbi szintjét.

A távközlési vállalatnak 51 százaléka van a cseh állam kezében, 27 százalékát két külföldi szakmai befektető, a holland KPN és a svájci Swisscom jegyzi. A holland cég már bejelentette, hogy el akarja adni részesedését. A Cesky Telecom viszont azt tervezi, hogy megszerzi az Eurotel 100 százalékát, melynek 49 százaléka még az Atlantic West BV, az amerikai Verizon Communications és AT&T Wireless Group közös vállalatáé.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés