Connect with us

technokrata

A félvezetőipar motorja a PC- és a szerverpiac

Dotkom

A félvezetőipar motorja a PC- és a szerverpiac

Javul a félvezetőipar helyzete a növekvő PC eladások révén.

A félvezetőipar bevételei idén elérik a 37,6 milliárd dollárt, ami 10,4 százalékkal haladja meg az előző évi termelést – áll a félvezetőipai gyártók szövetségének (SIA) irányadó jelentésében. Az idei év második negyedének bevételei 3,2 százalékkal haladták meg az első negyedévit.

A szakmai szövetség a személyi számítógép- és a szerverpiac növekedésében látja az eladások fokozódó növekedésének motorját. A szervezet becslései szerint ez a két terület az utóbbi év második negyedében 8 százalékos növekedést könyvelhetett el. A lapka eladások legdinamikusabban fejlődő térsége Ázsia, míg Európában júniusban csökkenést regisztráltak. Az év hatodik havában az eladások értéke 12,54 milliárd dollár volt, így a chipgyártók ekkor már 96 százalékos kapacitáskihasználással termeltek.

A SIA 2002-ben is mért emelkedést az iparágban. Akkor a növekedés főként a vezeték nélküli távközlési eszközökkel kapcsolatos keresletélénkülésnek volt köszönhető, az új generációs mobiltelefonok, valamint az új ázsiai előfizetők megjelenése miatt.

A nemzetközi szakmai kutatóintézet szerint világviszonylatban idén a forgalom 16,6 százalékos, 2004-ben 19,2 százalékos és 2005-ben 2,6 százalékos bővülése várható.

A lapkagyártás rekordméretű nagyságokat 2000-ben ért el, 204,4 milliárd dolláros világforgalommal. A legfrissebb előrejelzés szerint ezt még a 2005-ös forgalom sem fogja elérni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek