Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordmennyiség noteszgépekből, dráguló alkatrészek

Dotkom

Rekordmennyiség noteszgépekből, dráguló alkatrészek

Tajvani források szerint hamarosan elérjük az idei év noteszgépgyártásának plafonját, ám ez egyben a költségek növekedésével is jár.

A távol-keleti ország ezen iparban érdekelt gazdasági szereplői novemberre várják a mobil számítógépek gyártási ütemének maximálisa való felfutását. A vállalatok annak ellenére bizakodóak, hogy az előrejelzések szerint bizonyos alkatrészekből (főként memóriából) már hiányok várhatók ebben az időszakban.

Tajvan (egyelőre még) a világ legnagyobb notebookgyártó országa. Stanley Chou, a KGI Securities elemzője szerint ez az idén azt fogja jelenteni, hogy a 2002-es 19 milliós darabszámú kibocsátás idén már 26 százalékos növekedéssel el fogja érni a 24 millió leszállított noteszgépet. Az olyan helyi gyártók, mint a Compal vagy a Quanta teszik lehetővé a szigetország számára, hogy azzal büszkélkedhessen: itt készül a világ hordozható PC-inek picivel több mint 60 százaléka.

Növekvő költségek

Grace Chen, az Insight Pacific ipari elemzője a kedvező kilátások miatt szintén azt jósolja, hogy a karácsonyi időszak beköszöntéig még jobban felfut a gyártás, novemberben érve el az útjára bocsátott eszközök számát tekintve az idei év csúcspontját. Ám ez azzal fog járni, hogy bizonyos alkotóelemekből hiány keletkezik: elsősorban a memóriachipek és az LCD-k terén okozhat gondokat az ellátás. Ennek főként az az oka, hogy a legtöbb vállalat a korábbi, kedvezőtlen gazdasági környezet miatt csökkentette termelését, némely esetben még gyártókapacitását is, így most nehezen tudnak eleget tenni a megnövekedett igényeknek.

Charles Kau, a Nanya Technology vezére elmondta, hogy a nagy amerikai cégek, mint a HP vagy a Dell, akkora mennyiségekre kötnének szerződéseket, amiket már nem képes ellátni az ipar. Ennek eredményeként a memóriaárak alapját jelentő 256 megabites chip ára már elérte az 5 dollár 20 centet. Némileg más a helyzet az LCD-k tekintetében, itt ugyanis azért alakul(hat) ki hiány, mert a gyártók a nagyobb haszonnal kecsegtető, nagyképernyős eszközök felé fordulnak – lecsökkentve ezzel a 14-15 colos kijelzők termelését. A Texas-i DisplaySearch szerint ez az LCD-k árának további emelkedését hozza magával a következő hónapokban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés