Connect with us

technokrata

Nagyvállalatok a Blaster féregvírus szorításában

Dotkom

Nagyvállalatok a Blaster féregvírus szorításában

Nem csak az átlagos internetezőt érinti kellemetlenül a Windows-ban talált súlyos RPC-hiba, több nagyvállalat is a féreg áldozatául esett.

A The Inquirer magazin értesülése szerint az IBM-et Európában már ˝csőbe húzta˝ a Blaster néven elhíresült féreg. Ismeretes, hogy a kártevő egy, még július közepén megjelent Windows sérülékenység kihasználására építkezik – méghozzá meglehetősen sikeresen. Több százezer számítógépes rendszer esett már áldozatául, s megérkeztek az első jelentések a komolyabb ˝fogásokról˝ is.

Egy belső feljegyzés szerint az AT&T felé érkezett olyan kérés, mely szerint az összes, érintett portot zárolnia kellett a cégnek az IBM Európa, Közel-Kelet, Afrika térségében tevékenykedő részében. Ennek során a nyomtatási szolgáltatásokat is leállították, mivel az összes nyomtatás a központi szervereken halad át – azok biztonságosságának szavatolása végett. Ám a központi szervereket meglátogatta a Blaster…

Nem csak a Kék Óriás szenved a Windows hibát kiaknázó féreg hódító útja miatt: jelentések szerint a Motorola tegnap szintén áldozatul esett a digitális károkozó tevékenységének. A fenti két nemzetközi óriáscégen kívül még több nagyvállalat is hasonló cipőben járhat. Ennek okát valószínűleg nem a hálózatok gyenge külső védelmében, hanem az alkalmazottak notebookjaiban lehet keresni – a mobil számítógépek külső és belső csatlakozásával a tűzfalakat megkerülve juthat be a kártevő a cég magánhálózatára.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Microsoft még csak a nagy próbatétel előtt áll: a Blaster ugyanis 15-én aktivizálja DoS-támadást indító szekvenciáját. Ez a Microsoft Windows Update szolgáltatása ellen indul – előre nem tudható eredménnyel…

[Megjegyzés] A Terminal szerveréről is letölthetők immár az RPC-sérülékenységet javító patch-ek, melyeket legegyszerűbben a korábbi hírünkbe belinkelt állapotban lehet áttekinteni – Ismét kritikus hiba fenyegeti az újabb keletű Windows-okatSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek