Connect with us

Hirdetés

technokrata

Titkos sorok a kódban – rosszindulatú fejlesztők?

Dotkom

Titkos sorok a kódban – rosszindulatú fejlesztők?

Az USA-beli Nemzeti Biztonsági Ügynökség, azaz az NSA arra hívja fel a figyelmet, hogy a forráskód átvizsgálásával nemcsak hibás részekre lehet bukkanni, hanem ártó szándékra is…

Növekvő veszélyt jelent az úgynevezett rejtett malware (a malware olyan alkalmazást jelent, amelyet alkotója valamilyen ártó szándékkal hozott létre – például titkos adatok megszerzésére vagy a rendszer kinyitására). Ezt az NSA cyberbiztonsági vezetője, Daniel Wolf állapította meg, aki egyben a Kongresszus elé kívánja tárni egy új központ (National Software Assurance Center) tervét, ahol olyan technológiákat fejlesztetnének, melyekkel észlelhetők lennének ezek a ˝logikai bombák˝.

Logikai bombák a nagy szoftveralkalmazásokban

Képzeljünk el egy több száz megabyte-os irodai alkalmazáscsomagot, ami milliónyi kódsorból áll. Ezen elég csak 10-20 sort úgy megírni, hogy az rosszindulatú működésre is képes legyen. Ekkora méreteknél úgysem lehet minden utasítást egyenként leellenőrizni, ráadásul – mint azt a való élet is bebizonyította már nem egyszer – még alapos átvizsgálás esetén is maradnak biztonsági hiányosságok, lyukak; minden szoftverben. A nagy apparátussal dolgozó fejlesztőcégek kóderei között pedig lehetnek olyan emberek is, akik képességeiket a vállalat érdekeitől alapvetően eltérő saját céljaik eléréséért latba vetik (gondoljunk például kifejezetten a károkozás céljával beszivárgó, jól képzett terroristákra vagy kémekre).

Hamarosan nagy ütemben megnőhet az ilyen malware-ek száma, ezért Wolf szerint nagy problémát jelent az olyan eszközök hiánya, melyekkel képesek lennének átvizsgálni a szoftverek forráskódjait – ártó szándékú utasítás(csoport)ok után kutatva. Igaz, egy ilyen alkalmazást kifejleszteni nem könnyű feladat, hiszen olyan részleteket kell(ene) megtalálni, melyeket kifejezetten úgy írtak meg, hogy azok álcázzák magukat vagy elrejtőzzenek a kíváncsi szemek elől.

Az NSA igazgatójának elgondolása szerint el kellene különíteni szövetségi pénzeket az általa csak gondolat tank (think-tank) néven említett programra. Ez magába tömörítené az oktatás, az ipar, a kormányzat, a kutatólaboratóriumok és a nemzetbiztonsági közösség képviselőit, akik együtt dolgozhatnának a technológiák megalkotásán. Az ötlet mellett John Pescatore, a Gartner Internet biztonságát kutató részlegének igazgatója is kiállt, aki szerint elsősorban nem az anyagi támogatás hiánya jelent problémát, hanem az esetek kezelése. ˝Mit tegyenek az információval? Csak a szoftvert fejlesztő cégek vezetését értesítsék, vagy kerüljön rögtön nyilvánosságra egy ilyen történés?˝ – elmélkedett Pescatore. Előbbi esetben olybá válik, mintha el akarnák tussolni a tényeket, az utóbbi választás azonban megrengetheti a szoftverfejlesztőkbe vetett bizalmat, pusztán egy-egy alkalmazott önálló ténykedése miatt.

Összetett probléma

Wolf a fentiek mellett úgy látja, hogy a problémát csak a szoftver oldaláról megközelíteni nagyon könnyelmű lépés lenne, véleménye szerint ugyanis hasonló veszély fenyeget a hardverek tekintetében is. Az elektronikai eszközök előállításának java már elköltözött vagy éppen elköltözőben van az USA-ból, főleg a távol-keleti régióba – NSA igazgatója ezt ebben a megközelítésben komoly gondnak látja. Ugyan a fejlesztés és a kutatás szinte mindig ˝otthon marad˝, ám potenciálisan meg van a lehetősége annak, hogy egy jól képzett kör beleavatkozzon a gyártási menetbe, kiszolgáltatván az így készült hardvereszközöket a leendő támadók kénye-kedvére – vélekedett Wolf.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés