Connect with us

technokrata

Átszervezés az SAP-nál

Dotkom

Átszervezés az SAP-nál

Üzleti megoldásokkal foglalkozó új csoportokat (BSG, Business Solution Groups) hoztak létre az ágazat-specifikus megoldások fejlesztése és szolgáltatások színvonalának növelése érdekében.

Az SAP átszervezte fejlesztési szervezeti egységeit, hogy minél jobban kiaknázhassa az ágazatban szerzett tapasztalatát, az üzleti folyamatokkal kapcsolatos szaktudását és integrációs képességeit. Az átszervezéssel az SAP-nak még nagyobb lehetősége lesz a nyílt, ágazat-specifikus üzleti megoldások hatékony fejlesztésére a legkorszerűbb fejlesztési eljárások, például a szoftver-komponensek újrafelhasználása segítségével. Az új szervezeti felépítés lehetővé teszi, hogy a vállalat gyorsabban és hatékonyabban valósítsa meg az ebben az évben bejelentett SAP vállalati szolgáltatási architektúra (Enterprise Services Architecture) bevezetését.

Az SAP három üzleti megoldásokkal foglalkozó új csoportot (Business Solution Group, BSG) hozott létre, amelyekben ötvöződnek az ágazat-specifikus megoldásokért és az általános üzleti megoldásokért, pl. az ügyfélkapcsolat-kezelésért (CRM) és a szállítási lánc kezelésért (SCM) felelős jelenlegi fejlesztési szervezetek feladatai. Minden csoportban dolgoznak megoldás-kezeléssel és alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó munkatársak. Tevékenységüket az SAP Nemzetközi Marketing és Nemzetközi Kommunikációs részlegei által nyújtott megosztott szolgáltatások segítik. A csoportok élén az igazgatótanács vagy a kibővített igazgatóság egy-egy tagja áll, akik teljes üzleti felelősséggel, illetve a bevétellel, a piaci részesedéssel és az ügyfél-elégedettséggel kapcsolatban önálló célokkal rendelkeznek. Az átszervezés révén az SAP fejlesztő szervezeteinek nagyobb lehetősége nyílik a gyorsaság és a hatékonyság növelésére. Az ügyfelek számára pedig azért kedvező az átalakítás, mert így az SAP teljes kínálatát egyetlen üzleti megoldásokra szakosodott képviseli, ezáltal csökken az egyes projektekben, az ügyfél és az SAP közötti kapcsolattartásban résztvevő különféle szervezetek száma, s így az SAP hatékonyabban képes kiszolgálni az ügyfelek folyamatosan változó és magas követelményeket támasztó igényeit.

Három üzleti divízió bejelentésére került sor: a Gyáripari üzleti megoldások csoport (BSG Manufacturing Industries) melyhez a gyártó és elosztó ágazatokra szakosodott fejlesztési csoportok tartoznak, valamint a szállítási lánc kezelési és a termék életciklus-kezelési megoldásokért felelős csoportok. Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója irányítja a Pénzügyi és Közigazgatási üzleti megoldások divíziót (BSG Financial and Public Services). Ebbe a csoportba tartoznak a pénzügyi szolgáltatókkal, a biztosítási és közszolgálati ágazatokkal foglalkozó fejlesztési szervezetek, valamint az emberi erőforrás-kezelésért, a pénzügyi és vállalati erőforrás-tervezésért felelős fejlesztési csoportok.

Az üzleti megoldások divíziókat azzal a céllal hozták létre, hogy erősítsék az SAP fejlesztési csoportjai és az átszervezés által nem érintett nemzetközi területi szervezetek közötti együttműködést. Azzal, hogy az ügyfélkapcsolati pontok számát sikerült az összes megoldást illetően ágazatonként egyetlen pontra csökkenteni, az SAP teljes mélységében ki tudja használni a megoldásokkal kapcsolatos szakértelmét, s így hatékonyabban képes megvalósítani stratégiai célkitűzéseit.

2003. februárjában létrehozták az SAP Shai Agassi, az SAP igazgatótanácsi tagja vezette Technológiai Platform (korábban Technológiai Fejlesztés) elnevezésű szervezetet. Az SAP a mai napon hírt adott az Alkalmazási Platform & Architektúra (AP&A) csoport létrehozásáról is, amelynek vezetésével Peter Zenckét, az SAP igazgatótanácsi tagját bízták meg. A jövőben ez a csoport kezeli majd az SAP vállalati szolgáltatási architektúrát s így lehetővé válik, hogy az üzleti megoldás csoportok az ágazat- és megoldás-specifikus technikát gyorsan kifejleszthessék, konfigurálhassák és összeállíthassák. Az AP&A csoport újrafelhasználható alapvető üzleti elemek (pl. költség/nyereség központok), üzleti folyamat-modellek és felhasználói felület modellek, valamint többféle ágazatban használatos eszközök – például árazó eszközök – és termékszéria-elemek fejlesztésével foglalkozik. Az AP&A csoport továbbá segíti és racionalizálja az SAP valamennyi nemzetközi kutatási és fejlesztési tevékenységét, tovább javítva a piacra kerülési időt és az átlagos termékminőséget.

„Új fejlesztő szervezeteink alapja a cég több mint 30 éves szakértelme. Azzal a céllal hoztuk létre őket, hogy ügyfeleink számára még nagyobb versenyelőnyt és befektetéseik gyorsabb megtérülését biztosítsuk.” – nyilatkozta Henning Kagermann, az SAP AG vezérigazgatója – „Új, modulrendszerű szoftvertervezési eljárásunk és az újrafelhasználó szoftver komponensek segítségével ügyfeleink tovább csökkenthetik megoldásaik bekerülési költségét (TCO).”

A bejelentések az SAP által a közelmúltban több területen bevezetett átszervezéseinek logikus folytatását jelentik. Ezek között szerepelt a nemzetközi marketing, a szolgáltatás és támogatás, az SAP tanácsadás, a nemzetközi területi tevékenység, az SAP oktatás és a nemzetközi SAP emberi erőforrás területek globalizációja és szabványosítása annak érdekében, hogy az SAP vállalati szervezete jobban alkalmazkodjék a cég kitűzött céljaihoz. Az új szervezeti felépítés megfelelő lehetőséget biztosít az SAP részére vezető piaci pozíciójának megtartásához és az új lehetőségek kihasználásához. Az átszervezést úgy oldották meg, hogy az a folyamatban lévő kötelezettségekben és a napi üzletmenetben mindez ne okozzon fennakadást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák