Connect with us

technokrata

Vita a virtuális munkakönyv körül

Dotkom

Vita a virtuális munkakönyv körül

Az azonnali bejelentési kötelezettség és a fokozott munkaügyi ellenőrzés együtt jelentősen csökkentheti majd az illegális foglalkoztatás.

A virtuális munkakönyvre vonatkozó törvénytervezet vitáján elhangzottak szerint a 2-3 milliárd forintos költséget a Munkaerő-piaci Alap, illetve a költségvetés vállalná, bár döntés még nem született e kérdésben.

A munkáltatóknak is érdekük lehetne egy ilyen rendszer kiépítése, amennyiben szabadon lekérdezhetnék a munkavállalók korábbi munkaviszonyait, illetve azt hogy rendes vagy rendkívüli felmondással jött el az adott munkavállaló a korábbi munkahelyről.

Nagy segítség lenne a munkáltatók döntéshozatalában, ha még ajánlásokat is kaphatnának az előző munkahelyekről az adatbázis segítségével – fejtette ki a munkaadói oldal álláspontját Dávid Ferenc a munkáltatók képviselője.

A kormányzati válaszból megtudhattuk: ez az igény súlyos adatvédelmi problémákat vet fel, és ellentétes azzal az alapelvvel is, hogy a munkaszerződés két egyenrangú fél között köttetik.

A munkaadók hangsúlyozták: a vállalatok egy része technikailag sem képes teljesíteni, hogy az új belépők adatait még aznap továbbítsa az adatbázisnak.

A kormányzati szakértők szerint a technológiai fejlesztések segítségével ez igenis lehetséges lesz, mert a bejelentés történhet majd Internet és telefon segítségével, valamint a visszaigazolás is megoldott lesz.

A kormányzat tervei szerint jövő év július 1-jén indulna a tényleges adatfeldolgozás. Kezdetben csak az új belépők, illetve a nyugdíjba készülő adataival. Néhány év alatt az összes munkavállaló adata bekerülne a rendszerbe.

Az azonnali bejelentési kötelezettség és a fokozott munkaügyi ellenőrzés együtt jelentősen csökkentheti majd az illegális foglalkoztatás. A pénzügyi tárca számításai szerint a legális munkavégzés minden 1 százalékos bővülése 1 milliárd forinttal növelné a járulékbevételt.

Az OÉT augusztus az elejei plenáris ülésre tervezi a vitát a törvénytervezetről, ami ezt követően kerülne a kormány majd az országgyűlés elé.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle