Connect with us

technokrata

Új lehetőség a kis és közepes cégeknek az elektronikus kereskedelemben

Dotkom

Új lehetőség a kis és közepes cégeknek az elektronikus kereskedelemben

´Vállalkozz Európában!´ néven kártyaprogramot indít a kis és közepes vállalkozói szféra számára a MasterCard International Magyarországon.

A projekt részeként két új üzleti kártyát kínálnak majd a kis és közepes vállalatok számára. Egy valódi hitelkártyát, és egy terheléses kártyát, így hitelképességüktől függően a kis és közepes cég az igényének megfelelőt választhatják.

A program jelenlegi előkészítési szakaszában a MasterCard éppen magyar tagbankjaival tárgyal a kártyák kibocsátásáról. Várhatóan még az idei év utolsó hónapjaiban elérhető lesz a MasterCard Business, illetve a MasterCard Executive Business kártya. Az exkluzív többletszolgáltatások és a magasabb költési limitek az Executive kártyához kötődnek majd. A kártyatársaság véleménye szerint vélhetően öt-hat magyarországi bank vesz majd részt az új típusú kártyák kibocsátásában.

A MasterCard egy európai felmérése szerint, a kis és közepes cégek az elektronikus kereskedelem után a bankkártyával történő számlakiegyenlítést tartják az egyik legfontosabb forrásának.

A kutatók a mintegy 19 millió európai kis- és középvállalkozás üzleti kiadásait 2003-ban több mint 250 milliárd euróra becsülik. A szektor kiszolgálása egyre jelentősebb piaci lehetőségeket kínál a hitelintézetek számára. Bár a felmérés szerint a KKV szektorban egyelőre nem számottevő az üzleti kártyák használata, növekvő ütemű népszerűsége alapján biztosra tehető, hogy érdemes a bankoknak energiát áldozni rá.

Mindez hazánkban sincs másként: az MNB 2002-re vonatkozó összesítése alapján az üzleti jellegű kiadások fedezésére kibocsátott kártyák száma nem haladta meg a 148 ezret, ami nem éri el a Magyarországon kibocsátott kártyaszám 3 százalékát.

A kis cégeknél jellemző, hogy a cég és a tulajdonosok pénzügyei nem vállnak kellőképp ketté, így arany és ezüst bankkártyákat használnak az üzleti célokra. A kis és közepes cégek számára használható vállalati kártyaprogramokkal még adósok maradtak a hitelintézetek és a kereskedőhelyek.

Hasonló programra már láthattunk példát állami kezdeményezéssel. A tavalyi év augusztusától igényelhető MasterCard Standard típusú, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szánt Széchenyi-kártyát. Bár ebből a típusból eddig alig több mint 3.000 darab került forgalomba, a három kibocsátó bank – az OTP Bank, a Postabank, az MKB – az igénylések felfutását várja a hitelkeret megemelésétől.

A ´Vállalkozz Európában!´ programhoz több szolgáltatást is kínálnak majd, mint például jogi tanácsadást és utazási szolgáltatásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle