Connect with us

technokrata

A HP iPAQ zsebszámítógépei ott lesznek a TransOrbital első kereskedelmi holdexpedíciójának fedélzeté

Dotkom

A HP iPAQ zsebszámítógépei ott lesznek a TransOrbital első kereskedelmi holdexpedíciójának fedélzeté

Az újonnan bevezetett HP iPAQ h5550 megkönnyíti az űrben a vezeték nélküli kommunikációt.

A HP azt tervezi, hogy HP iPAQ Pocket PC-ket küld Föld körüli pályára az űrbe a TransOrbital TrailBlazer űrhajójának fedélzetén, az első olyan kereskedelmi expedíció során, amely várhatóan még az idén engedélyt kap az Egyesült Államok hatóságaitól a Hold felderítésére, fényképezésére és az égitesten történő leszállásra.

A 2004 elejére kitűzött indítási dátum közeledtével a TransOrbital tervei szerint az újonnan bevezetett HP iPAQ Pocket PC h5550 forradalmian új műszaki megoldásai, hordozhatósága, egyszerűsége és magától értetődő használata megkönnyítheti a műholdon belüli vezeték nélküli kommunikációt. A kézi eszközt a TrailBlazer fedélzeti rendszereibe integrálják, így a TransOrbital rendkívül egyszerűen szinkronizálhatja és oszthatja meg az adatokat az űrben töltött idő alatt, amíg a Hold felé tart, vagy éppen Hold körüli pályán kering.

Az egymást követő indítások során a előreláthatóan a HP iPAQ Pocket PC vezeték nélküli kommunikációs képességeit kihasználva fogják az űrhajó külsejére szerelt kamerák segítségével rendkívül jó minőségű videojelfolyamként visszasugározni a Földre. Az eszközök későbbi felhasználása között szerepelhet a TrailBlazer Hold körüli pályán keringő, illetve leszállóegységével folytatott e-mailes kommunikáció.

A TransOrbital cégnél, az első és egyetlen olyan magánvállalatnál, amely megkapta az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és a National Oceanographic and Atmospheric Administration (Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Igazgatóság) holdutazásra feljogosító engedélyét, úgy vélekednek, hogy az űrkutatás céljából létrehozott globális stratégiai nagyvállalati szövetségek létrehozásával fontos és anyagilag kedvező előrelépés érhető el a természettudományok, az orvostudomány, a távközlés és az információtechnológia terén.

A TransOrbital első holdexpedíciója nagy felbontású televíziós képeket fog továbbítani a korábbi Apollo általi és orosz holdra szállások után hátrahagyott felszerelésekről. A küldetés során felvisznek egy időkapszulát is, amelyben a Földről származó személyes üzeneteket és tárgyakat helyeznek el. A küldetés során rögzített felvételek – köztük például a kapszula holdat érését bemutató látványos videofelvétel – olyan sokféle információt fognak biztosítani a TransOrbital részére, amely központi fontosságú lehet a jövőbeli tudományos és felderítő vállalkozások számára éppúgy, mint oktatási és szórakozási célokra.

2002 decemberében a TransOrbital az International Space Company (ISC) Kosmotras Dnepr hordozórakétája segítségével sikeresen fellőtt, és Föld körüli pályára állított egy kísérleti holdműholdat. A TransOrbital a holdexpedícióhoz szintén az ISC Dnepr rakétáját fogja igénybe venni.

Az orosz ISC Kosmotras cég a világ számos vállalatának és országának szállít hordozóeszközöket. Az ISC Kosmotras vállalat Dnepr program keretében folytatott tevékenységét az orosz és az ukrán kormány különleges közös rendeletei szabályozzák. A Dnepr hordozórakétát a világon a legnagyobb teherbírású SS-18-as interkontinentális ballisztikus rakéta alapján fejlesztették ki. A könnyű kategóriába sorolt hordozóeszközök között a Dnepr egyedülálló módon 3.500–4.000 kilogrammnyi hasznos terhet képes alacsony Föld körüli pályára állítani. Az ISC Kosmotras vállalatról és a Dnepr rakétákról további információt találhat a kapcsolódó linkeknél.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle