Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bíróság előtt támadja meg a Pannon GSM a versenyhivatal döntését

Dotkom

Bíróság előtt támadja meg a Pannon GSM a versenyhivatal döntését

A versenyhatóság 2002. februárjában indított kartell gyanú miatt eljárást a Matáv Rt., a Westel Rádiótelefon Kft., a Westel Mobil Rt., a Pannon GSM Rt., és a V.R.A.M. (Vodafone) Rt. ellen. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 28-án hozott határozata azonban kedvezőtlen a Pannon GSM számára, míg a Matáv ellen megszűntette az eljárást.

A Pannon GSM az alábbi közleményt adta ki a versenyhivatal döntésére reagálva:

A fogyasztók érdekeit szem előtt tartva folyamatosan a jogszabályoknak megfelelően jár el a Pannon GSM. Ennek megfelelően cégünk nem követett el sem a versenyjogot, sem a piaci magatartásról szóló egyéb jogszabályokat sértő cselekményt, ezért bíróság előtt támadja meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 28-án hozott határozatát.

A Pannon GSM a leghatározottabban megerősíti: soha nem kötött semmilyen, a gazdasági versenyt korlátozó megállapodást, nem élt vissza piaci pozíciójával. A GVH az eljárás során figyelmen kívül hagyta a bemutatott bizonyítékokat és az előtárt gazdasági, piaci tényeket egyaránt, ugyanakkor részéről nyilvános nyilatkozatok hangzottak el a folyamatban levő ügy várható kimeneteléről.

A GVH a döntését jogi képtelenségre alapozta, amennyiben passzív kartell miatt marasztalta a mobil szolgáltatókat. A kartell törvényi meghatározása világos, csak aktívan lehet kartell-megállapodást kötni. A Versenyhivatal bizonytalanságát jelzi, hogy a tárgyaláson előadott indoklás alkalmával maga a versenytanács elnöke közölte: „nem helytálló a Versenytanács által jogsértőnek talált magtartást a hagyományos értelemben kartellezésnek nevezni.” Szintén a bizonytalanság jele, hogy a versenytanács az előterjesztett bírságnak csak egytizedét szabta ki.

A Pannon GSM rámutat: a hatályos jogszabályok szövege az irányadó a piaci magatartás megítélésekor és nem a hagyományok.

A GVH eljáró versenytanácsa az indoklásában elismerte: még nem volt dolga „versenytorzító” üggyel, és még soha sem kifogásolta, hogy a szolgáltatók a fogyasztóik érdekében maximálták az árakat.

Összegezve: a vád építménye összeomlott, a romok eltakarítása a bíróságra marad.

A Pannon GSM szerint a GVH a távközlési hatóság által évek óta ismert, soha nem kifogásolt dokumentumra alapozza vádjait, emellett a bizonyítási kényszert az eljárás alá vont cégekre helyezte. A vállalat abszurd feltételezésnek tartja a Matáv rovására alakult Pannon-Westel-kartellt is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés