Connect with us

technokrata

Adatmegsemmisítés KÜRT módra

Dotkom

Adatmegsemmisítés KÜRT módra

A professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról világszinten elismert KÜRT a közelmúltban adatmegsemmisítés szolgáltatáscsomagot vezetett be.

Az információ megszerzésére való törekvés és ezzel együtt az információk védelme az emberi társadalmak kialakulásával egyidős tevékenység. Napjainkban kiemelt fontosságú az a jelenség, hogy az informatika fejlődésével párhuzamosan a szervezetek egyre inkább kiszolgáltatottá válnak informatikai rendszereiknek.

A szervezeteken, vállalatokon belül kezelt információ mennyisége exponenciálisan növekszik, ezzel egyidejűleg a tárolására használt technológia rohamosan változik, az informatikai eszközök életciklusa pedig alig egy-két év. Mindez azt eredményezi, hogy a szervezeteknél gyakran merül fel az eszközök cseréjének igénye. A levetett számítógépek, adattárolók és adathordozók olyan információkat tartalmaznak, amelyek sokszor bizalmasak, és általában elkerülendő, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Ezeknek az adatoknak, adathordozóknak a szakszerű megsemmisítése ma, a tömegméretekben használt informatika korában, igen komoly problémát jelenthet egy vállalat számára. Ráadásul, a tárolóeszközök működési elve miatt az egyszerű törlés, formázás csak az adminisztráció bejegyzéseit változtatja meg; maguk az adatok fizikailag még ott maradnak a tárolón, és nem túl bonyolult eljárással hozzáférhetővé tehetők.

A KÜRT szakemberei a beérkező adatmentési esetek között sokszor találkoznak olyanokkal, ahol egyértelműen látszik, hogy az adathordozón nem csak az aktuális tulajdonos adatai találhatók meg, hanem régebbi tulajdonos(ok) adminisztrációból kitörölt állományai is.

A KÜRT új portfóliócsomagja a szakterület valamennyi problémájára megoldást kínál. A lehetséges változatok száma óriási: feleslegessé vált adatok, bérbeadott, elavult, leselejtezendő vagy eladásra kerülő adathordozók, lecserélésre kerülő komplex adattároló és archiváló rendszerek, CD, DVD és magneto-optikai lemezek, szervizekbe javításra beadott számítógépeken vagy adattárolókon található cégadatok stb.

A portfóliócsomag elemei – a részterülettől függően – szolgáltatásként vagy értékesített termék formájában is alkalmazhatók. A szükséges eljárások szinte mindegyik esetben különbözőek, de mindig az adott cégnél érvényes szabályzatoknak és eljárási rendeknek megfelelően kerülnek alkalmazásra.

És a megoldások…

Olyan esetekben, amikor az adatmegsemmisítés során a merevlemez müködőképességét meg kell őrizni, egy speciális, KÜRT által fejlesztett adatmegsemmisítő szoftvert alkalmazunk, amely felülírja az adattároló felületet valamilyen meghatározott karakter-sorozattal. Demagnetizáló alkalmazható, ha az adattárolót működésképtelenné kell tenni, de az eszköz maga készletgazdálkodási okokból nem semmisíthető meg, vagy például lejárt élettartamú, biztonsági mentésre, archiválásra használt mágnesszalagok leselejtezésekor. Optikai és magneto-optikai lemezek használhatatlanná tételéhez speciális célgép áll rendelkezésre, amely mechanikai úton teszi használhatatlanná az adathordozót.

Természetesen kulcskérdés a műveletek megfelelő dokumentálása és a bizalmasság biztosítása, de a KÜRT 14 éve, megalakulása óta olyan területeken tevékenykedik, ahol mindez alapkövetelmény.

Sokszor alapfeltétel a művelet jogszerűségének és hivatalosságának igazolása. Ilyen esetekben a megsemmisítést a cég jegyzőkönyvben rögzíti, és igazságügyi szakértői nyilatkozatot mellékel arról, hogy az általuk megsemmisített adathordozókról adat nem állítható helyre.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák