Connect with us

technokrata

Zsámbék lesz a magyar szilícium völgy központja

Dotkom

Zsámbék lesz a magyar szilícium völgy központja

Tudásalapú régió a Zsámbéki-medencében.

A Zsámbéki-medence ötezer hektáros területén valósulhat meg a magyar Szilícium Völgy. A Talentis program néven futó projekt 20 év alatt, hozzávetőleg 12 milliárd euró felhasználásával építené ki a tudásalapú régiót.

A tervek szerint a 13 település alkotta térségben, nagyrészt magánbefektetők beruházásaival olyan tudásalapú régió alakul majd ki, ahol a lakosság számára az átlagon felüli életminőség előfeltételeit is megteremtik – mondta Takács Ernő, a vállalkozás programigazgatója.

A sikerhez mindenekelőtt magas fokú képzettség szükséges, ezért a projekt első fázisában oktatóbázisokat, egyetemi központot, kutatóintézeteket terveznek építeni, munkalehetőséget teremtve a célterületen jelenleg élő 46 ezer embernek. Nagy részük egyelőre Budapestre jár be naponta dolgozni.

A projektet előkészítő dokumentum szerint a leendő tudományos bázisokon főleg az informatika, a biotechnológiai, a környezetgazdálkodás és a részecskekutatás kapna majd szerepet.

Az elképzelések megvalósulását a Magyar Tudományos Akadémia és az Oktatási Minisztérium is támogatja – tette hozzá a programigazgató. A projekt megvalósítási szakaszában ehhez nyilván más kormányzati szervek is csatlakoznak majd.

A Talentis program elképzelése, hogy a 75-80 százalékos, részben magántőkéből megvalósuló fejlesztések következtében az ingatlanok felértékelődnek, a létrehozandó termálfürdő-üdülőfalu, a golf és lovaspályák, valamint a turizmus pedig önmagában is profitot eredményeznek. Az itt élő őslakosok egy részének megélhetésében a biogazdálkodásnak jut majd nagy szerep, a betelepülők pedig a létrehozandó intézményekben vállalnának állást.

Amennyiben a kormányzat komolyabban is a tervek mellé állna, tekintélyes mértékben EU támogatást is igénybe lehetne venni.

A Talentis magánbefektetőiből alakult Terratalent és a Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht. többségi tulajdonosa lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak, így közösen hozzájutottak a HKG Rt. által megművelt állami földek 50 éves bérleti jogához is.

A projektek előkészítésére eddig mintegy 2,5 milliárd forintot használtak fel. Az ütemezés szerint jövőre már felépül több oktatási bázis, azt azonban még nem tudni, hogy melyik településeken.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek