Connect with us

Hirdetés

technokrata

FT: az állami ellenőrzés árt a vállalat rugalmasságának

Dotkom

FT: az állami ellenőrzés árt a vállalat rugalmasságának

Eladja a France Télécom egy részét a francia állam.

Egy francia privatizációs törvény előzetes tervezete alapján, amelyet a francia pénzügyminisztériumban készítettek el, az állam 50 százalék alá csökkenti részesedését a France Télécom távközlési cégben, melyet jelenleg 58,9 százalékban birtokol.

A France Télécom a Norvég Telenor mellett egyike azon kevés távközlési cégnek Európában, mely nagyobbik részt még mindig az állam tulajdonában van.

Jean Pierre Raffarin miniszterelnök az elmúlt év végén kijelentette, hogy az állami ellenőrzés az akadálya a cég rugalmas működésének és egyben oka a rekordszintű eladósodottságnak is, amely most majd csak jelentős állami beavatkozással számolható fel.

Likviditási problémáit enyhítendő, a várakozásoknál nagyobb összegben, 5,875 milliárd euró értékben bocsátott ki új kötvényeket a francia cég. A kötvénykibocsátás révén az France Télécomnak esélye van arra, hogy szükségtelenné válik számára 9 milliárd eurós hitelt felvenni a francia kormánytól.

A France Télécom kettős gonddal, a likviditás és az adósságmérséklés problémájával néz szembe – állítják londoni pénzügyi elemzők. A kötvénykibocsátás révén – mely nagy népszerűségre tett szert – a likviditási probléma megszűnhet, sőt, segítségével a vállalat jól pozícionálja magát, hogy az év során akár 15 milliárd eurós igénnyel jelenjen meg az értékpapírpiacon.

A szükséges tőke kötvénykibocsátás útján való megszerzése azzal az előnnyel is járhat, hogy az Európai Bizottság felhagy a vállalat ellen tervezett vizsgálattal kapcsolatos fenyegetésével, amit jogellenes állami támogatás igénybe vétele miatt kívánt a konszern ellen indítani. A kötvények keresettségét a sors iróniája folytán éppen a magas állami tulajdonban megtestesülő biztonság tartja magasan.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés