Connect with us

technokrata

Nyílt levél a rendőrségtől a magyar hackertalálkozó kapcsán

Dotkom

Nyílt levél a rendőrségtől a magyar hackertalálkozó kapcsán

Egy héttel ezelőtt adtunk helyt Kovács Krisztián – a Hacktivity találkozó szervezője – nyílt levelének, melyet a hatóságokhoz, és a médiához írt. Erre kívánt válaszolni az Országos Rendőr-Főkapitányság Internet csoportjának vezetője, dr. Peszleg Tibor, rendőr őrnagy.

˝Tisztelt Kovács Krisztián !

Érdeklődéssel olvastam nyílt levelét, melyet az Interneten közzétett. Személyes megszólításom okán is érzem, hogy válaszolnom kell, de legfőképpen azért, hogy az Ön által is felvetett kérdések, problémák valamint a jelenlegi jogi helyzet mindenki számára egyértelmű legyen.

Ön úgy gondolja, hogy a hatóságok képzavarral küszködnek a témában, mivel nem tesznek különbséget a hacker és a bűnözők között. Szememre veti, hogy az Önök által szervezett konferencia eredményeit egyetlen mondatommal agyoncsapom. Úgy gondolja, hogy a hatóságok a hazai hackereket kényszerpályára terelnék, melynek a végállomása a törvénysértés.

Úgy gondolom – és abban teljesen egyetértek önnel -, hogy Magyarországon van egy olyan informatikával foglalkozó réteg, amely nagyon alapos felkészültséggel, tudással rendelkezik és képes a jelenlegi informatikai biztonsági problémákat felderíteni, azokra megfelelő választ adni.
Ennek ellenére, sőt talán pont ezért, továbbra is fenntartom azt, amit július 7-én az MTV1 ESTE című műsorában mondtam: azok, akik jogtalanul belépnek egy számítástechnikai rendszerbe, bűncselekményt követnek el. Könnyű lenne azt mondanom, hogy a törvényeket nem én hozom, hanem azokat csak betartatni igyekszem és ezzel a felelőséget magamról elhárítani, de nem ezt teszem. Nem csak hivatalból, de magánemberként is egyetértek ezzel a jogszabállyal, amit Ön is idézett a Hacktivity honlapján. Gondoljon bele, mit szólna Ön, ha a jól lezárt lakásába hirtelen valaki megjelenne az Ön engedélye nélkül, ott nézelődne, ki- be járkálna, akár otthon van ön, akár nincs. Amikor pedig felelősségre vonná, akkor azzal védekezne, hogy csak a lakás biztonsági rendszerének a hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Úgy gondolom, hogy teljesen természetes reakciója lenne, hogy kiutasítja az illetéktelen személyt a lakásából, majd megerősíti a lakása biztonsági rendszerét, végül pedig vérmérsékletétől függően feljelentést tesz magánlaksértés miatt az illető ellen. Gondolom ezt a személyt Ön sem tekinti egy lakatos szakértőnek és tevékenységét áldásosnak a társadalom és az Ön számára. Mindamellett gondolom a szakmai tudását értékelni fogja.

A fenti példából kiindulva, talán egyetért azzal, amit azon a késő esti TV beszélgetésen mondtam. Természetesen én is elismerem azt a szakmai tudást, ami egy-egy „hacker-teljesítmény” mögött van, de ez nem mentesíti az elkövetőt a büntetőjogi felelősség alól. Figyelembe kell viszont azt is venni, hogy a szakmai tudás csak akkor elismerésre méltó, ha azt hasznos cél érdekében használják fel. Amennyiben valaki egy-egy biztonsági rést arra használ fel, hogy egy-egy rendszerbe illetéktelenül behatoljon, akkor az számomra – és úgy gondolom a társadalom számára – nem elfogadható cél.

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy az informatikai tudásukkal egyesek etikátlanul, törvénytelenül visszaélnek. Amikor csak tehetem igyekszem az informatikai tudás mellé a jogi ismereteket is elmondani, közzé tenni.

Személy szerint sajnálom, hogy a rendőrség képviselőit nem hívták meg a hacker találkozóra, arról csak a sajtóból értesültünk. A rendőrség minden a törvényesség talaján álló rendezvényen lehetőségeihez képest részt vesz.

Még egyszer szeretném leszögezni azt, hogy a rendőrség nem az Internet szabadsága ellen van, senkit nem akar bűnözésre kényszeríteni, de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a zárak nyitogatása csak megfelelő szabályok és keretek közt lehetséges. Kívánom mindenkinek aki kihívást érez a biztonsági rések feltárásában, hogy sikerüljön olyan biztonságtechnikai céghez elhelyezkednie, ahol ezekkel a kihívásokkal foglalkozhat jogszerűen, törvényes keretek közt.˝

Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy
ORFK Internet csoport vezetőjeSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle