Connect with us

technokrata

Magyar vírusirtó alkalmazás HP Itanium 2 platformon

Dotkom

Magyar vírusirtó alkalmazás HP Itanium 2 platformon

A VirusBuster az Intel és a Hewlett-Packard közös fejlesztésére, az Intel Itanium 2-re készített vírusvédelmi megoldást.

Az Itanium/IA64-es rendszereken futó Windows 2003 Server operációs rendszerre történt fejlesztéseiket elsősorban az ösztönözte, hogy – miként a többi Windows-változaton is – a vírusvédelem ezen a platformon is fontos része lesz a biztonságtechnikai rendszereknek. A Hewlett-Packard mindig szem előtt tartotta ügyfelei biztonságát, ezért döntött a magyar fejlesztők támogatása mellett. Az új, nagy teljesítményű, megbízható, 64 bites platform biztonságos használata érdekében a HP és a VirusBuster innovatív technológiájával, fejlesztési tapasztalatával a piaci igényeket megelőzve már most megbízható vírusvédelmi megoldásokon dolgozik.

A felhasználói és üzemeltetési szempontból az Intel korábbi, 32-bites rendszereivel elengedhetetlen kompatibilitás azt jelenti, hogy számos rosszindulatú szoftver (vírusok, féregvírusok és trójai programok) működhet az új környezetben is. A VirusBuster Itanium projektjei közül az egyik legfontosabb ezen lehetőségek vizsgálata és a probléma kiküszöbölése. A vállalat kutatásai kiterjednek az egyes károkozó típusok általánosabb jellemzőinek, működőképességének vagy éppen működésképtelenségének (például vírusok fertőzési mechanizmusa, férgek terjedése stb.), valamint ennek okainak felderítésére.

A VirusBuster a kutatásra épülő előadással pályázik az idei ausztráliai AVAR vírusvédelmi konferenciára, miután a problémakör nagy érdeklődésre tart számot. Bár jelenleg nem ismeretes natív 64-bites Windows 2003 károkozó, valószínűleg gyorsan megváltozik a helyzet a platform terjedésével. Hosszabb távú projektjei között szerepel a bonyolultabb károkozók felismeréséhez szükséges IA64-emulátor kifejlesztése, amely jelentős kutatási kapacitást igényel.

A VirusBuster további célja, hogy vírusvédelmi termékeit sikeresen átültesse az Itanium rendszereken futó 64-bites Windows 2003 platformra. Ez elsősorban a C és C++ forráskódok portolását jelenti, de emellett intenzíven foglalkoznak a .NET platformmal, mivel ez károkozó-felismerés szempontjából „kihívásokban gazdag” terület. Jelenlegi fejlesztésük három fő területre koncentrálódik:

– A víruskereső motor minden vírusvédelmi termék lelke. A cég a már eddig is többplatformos keresőmotor jelenleg fejlesztés alatt álló új változatában végleg kiküszöbölte a régi, I32-örökségből fakadó hátrányokat. Így zökkenőmentesen támogathatók az új platformok, beleértve a 64 bites és a nem Intel alapú rendszereket is.
Kernel-driverek, melyekkel megvalósítható az állandó állományrendszer-védelem. A kernel-driverek egyben a termékek legkritikusabb pontjai, mivel a legapróbb probléma is igen komoly következményekkel járhat (például a rendszer összeomlása, a „kék halál”). Egy-egy összetettebb probléma behatárolása és javítása bonyolult, költséges feladat – és akár komoly hardvertesztnek is tekinthető a számtalan újraindítás miatt. A tapasztalatok azonban szerencsére rácáfoltak az előzetes félelmekre, mivel az eddigi portolás során nem merültek fel leküzdhetetlen problémák, és a HP szervere mindig megbízhatóan működött.
Hármas szintű programok: a telepítők, a felhasználói felület, a központi menedzsment felület. A VirusBuster kiemelt figyelmet fordít a felmerült problémák dokumentálására, hogy a további fejlesztések már teljes mértékben platform-függetlenek, hordozhatóak legyenek.

Az IA64 projekthez kapcsolódó kutatások és fejlesztések nagyon jó ütemben haladnak, és a VirusBuster szakemberei bíznak benne, hogy a felhasználók még az idén teljes biztonsággal használni fogják a HP Itanium szervereit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle