Connect with us

technokrata

Ismét kritikus hiba fenyegeti az újabb keletű Windows-okat

Dotkom

Ismét kritikus hiba fenyegeti az újabb keletű Windows-okat

Szerencsére a javítás már letölthető az újonnan felfedezett, kritikus besorolást kapott hibára.

A Remote Procedure Call (RPC) protokollt a Windows-ok egy jelentős része használja, mégpedig process-eken belüli kommunikációra. Ennek alkalmazásával egy program képes kódot futtatni egy távoli rendszeren. Magát a protokollt egyébként az Open Software Foundation hozta létre, a Microsoft azonban kibővítette lehetőségeit.

Azt nem tudni, hogy az eredeti változatot is érinti-e az a hiba, amit az RPC Windows-os verziójában fedeztek fel. Ez egyébként a TCP/IP-n keresztüli üzenetcserében rejlik: a protokoll nem megfelelően kezeli a rosszul megformázott üzeneteket. A sérülékenység a Distributed Component Object Model (DCOM) intreface-ét érinti. A 135-ös porton hallgatózó RCP ezen felülete kezeli a DCOM objektumok aktiválási kérelmeit, melyeket a kliens számítógépek küldtek a szervernek.

A támadó, ha ki tudja használni ezt a sebezhetőséget, akkor képes lesz a helyi rendszerprivilégiumokkal kódot futtatni az érintett rendszeren. Ezzel pedig bármilyen műveletet végre tud hajtani: programok telepítését, adatokat tud megnézni, megváltoztatni, törölni, illetve akár új accountokat is létrehozhat, amik akár a legmagasabb jogokkal is rendelkezhetnek. Ehhez pedig csupán egy speciálisan kialakított, a 135-ös porton keresztül a célrendszerhez eljuttatott kérelem elküldésére van szükség.

Érintett rendszerek

Microsoft Windows NT 4.0
Microsoft Windows NT 4.0 Terminal Services Edition
Microsoft Windows 2000
Microsoft Windows XP
Microsoft Windows Server 2003Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle