Connect with us

technokrata

Tudásalapú gazdaság a Nyugat-Dunántúli Régióban

Dotkom

Tudásalapú gazdaság a Nyugat-Dunántúli Régióban

Tudásalapú gazdaság a Nyugat-Dunántúli Régió jövőképe.

A Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjának győri székhelyű nyugat-magyarországi tudományos intézete partnereivel karöltve kutatási programot indított a nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképének és akció programjának kidolgozására.

A program alapvető célja az, hogy – a versenyképesség megőrzése érdekében – stratégiai időtávon megalapozza a régió gazdasági struktúrájának folyamatos fejlődését. A kutatási projekt kidolgozásához az Intézet 10 millió forintja mellé 20 millió forintot nyert el a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól.

Rechnitzer János, az intézet vezetője szerint ugyanis rá kell lelni azokra az utakra, amelyek fenntarthatóvá tehetik a térség gazdasági fejlődését, amit a kutatók – nem keltve nagy meglepetést – a tudás-, és technológiaalapú gazdaságban látnak.

Közép-Kelet-Európában az intézet kezdeményezte a programot elsőként. A nyugat-dunántúli régió gazdasági helyzete mellet szóló érvek – a kedvező földrajzi elhelyezkedés, a viszonylag alacsony munkabérek, továbbá a jól képzett munkaerő és a multinacionális vállalatok letelepedését segítő kedvezmények – már elég vonzerőt nyújtanak. Emellett a Nyugat-Dunántúl – az ország egyik legfejlettebb régiójaként – hamarosan lekerül az Európai Unió strukturális politikájának a legelmaradottabb térségekre irányuló első célterületéből. A térséget várhatóan a második célterületbe, az ipari szerkezetváltást megcélzó régiók közé sorolják. A kidolgozás előtt álló projekt az erre való felkészülést is segíteni kívánja.

A kutatási program első lépésben interjúkra és kérdőívekre alapozott pillanatképet készítenek közel 500 cég bevonásával, majd azonosítják azokat a legfontosabb döntési pontokat, amelyek meghatározzák a régió következő 10-15 évét. Erre alapozva készítik el majd az operatív programot, amely a megvalósítás hogyanját adja meg.

A 2005 év elejéig kidolgozandó projektben a győri székhelyű intézettel a szintén győri Széchenyi István Egyetem, a Pannon Autóipari Klaszter, a Puskás Tivadar Alapítvány Nemzetközi Technológiai Intézet és egy innovációval foglalkozó karlsruhei intézet működik együtt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle