Connect with us

technokrata

Hongkong és Kína: egy ország – egy gazdaság

Dotkom

Hongkong és Kína: egy ország – egy gazdaság

A hongkongi termékek széles skáláját sújtó 6-35 százalékos vámot 2006-ig fokozatosan nullára csökkentik, és már a jövő évtől 273 hongkongi termék juthat be Kínába importvám nélkül.

A jövőben könnyebbé válik a hongkongi cégek Kínába való bejutása, miután szabadkereskedelmi egyezményt írt alá az egykori brit gyarmat és az anyaország. A megállapodás az első igen nagy lépés Hongkong és az anyaföld közötti szorosabb gazdasági együttműködés felé.

A hongkongi cégek évente mintegy 750 millió hongkongi dollár (96 millió amerikai dollár) vám fizetése alól mentesülnek, ha a megállapodás 2004. január 1-jén életbe lép. Az egyezmény szerint a hongkongi termékek eleddig széles skáláját sújtó 6-35 százalékos vámot 2006-ig fokozatosan nullára csökkentik, és már a jövő évtől 273 hongkongi termék juthat be Kínába importvám nélkül.

Elemzők szerint a megállapodást már csak azért is fontos volt gyorsan nyélbe ütni, mert a városállam idei gazdasági növekedése valószínűleg alig éri el majd a 1,5 százalékot, az eredetileg várt 3,0 százalék helyett, miután gazdaságát jelentősen megtépázta az atipusos tüdőgyulladás-járvány. A GDP visszafogott növekedése az egykori brit koronagyarmaton 8,3 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle