Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy milliárd dollár a Telenor 18 százalékáért

Dotkom

Egy milliárd dollár a Telenor 18 százalékáért

A távközlési vállalat magánosítása még 2000. végén kezdődött.

A tervezettnél kismértékben alacsonyabb áron sikerült csak értékesíteni a Telenor norvég, állami tulajdonban lévő távközlési vállalat 13,9 százalékos pakettjét, pedig megfigyelők szerint túljegyzésre került sor.

A papírt 29,50 (4,09 dollár) koronán sikerült beárazni. Ezen az árfolyamon kezdték meg a privatizációra szánt részvénycsomag nyilvános kibocsátását.

Az ügylet a Statoil 18 százalékos csomagjának 2001 nyarán történt értékesítése óta messze a legnagyobb összegű norvég magánosítási akció. Az állam szinte hajszálpontosan egy milliárd dollár bevételre tesz szert a Telenor 2000. decemberi tőzsdei bevezetése óta első pótlólagos kibocsátással.

Az oslói tőzsde honlapján megjelent kormánynyilatkozat szerint 29,50 koronás árfolyamot sikerült elérni a jegyzés lezárását követően, ami mintegy hat százalékkal alacsonyabb az előtte várt 29,95-31,00 koronás árfolyam felső határértékénél.

Az új részvények kibocsátásával az állami tulajdonrész 77,6 százalékról 63,7 százalékra csökken a Telenorban.

A Telenor privatizációja része a kormány állami tulajdonrészt csökkentő programjának. Norvégia sereghajtónak számít a fejlett világban a privatizáció terén. Az államnak ellenőrzése van a Telenor és a Statoil cégekben, 44 százalékot birtokol az energiatermelő, valamint fém- és műtrágya gyártó Norsk Hydro konszernben, és majd ötven százalékos részt birtokol az ország vezető bankjában, a Den norske Bankben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés