Connect with us

technokrata

A következő években megkétszereződik az otthoni PC-használat

Dotkom

A következő években megkétszereződik az otthoni PC-használat

A héten eladták az első Sulinet Expressz gépet Debrecenben is.

A közeljövőben 1.500-ra növekedhet azon üzletek száma, ahol hozzá lehet férni a Sulinet program keretében adókedvezménnyel megvásárolható számítógépekhez és egyéb számítástechnikai eszközökhöz.

Magyar Bálint oktatási miniszter a debreceni Media-Markt áruházban indította útjára a “hajdú-bihari Sulinet Expressz” programot. Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a programban részt vevő kereskedők két árlistát alkalmaznának, és a Sulinet Expressz gépek a piaci árnál 15-20 százalékkal drágábbak lennének. Véleménye szerint a gyártók abban sem érdekeltek, hogy olcsóbb, rosszabb alkatrészeket szereljenek a gépekbe. Sajnos arra már nem tért ki, hogy miért is nem. Az oktatási miniszter kijelentette: megítélése szerint az akció hozzájárulhat ahhoz, hogy a számítógépek nagyobb részébe kerüljön legális forrásból, beszállítói igazolással ellátott alkatrész.

A programban résztvevő vállalatok szerződései ugyanis kikötik, hogy a Sulinet Expressz keretében kínált egységek ára nem haladhatja meg a hasonló felszereltségű, a programban nem szereplő berendezésekét. Emellett a szerződés szerint az ár csak lefelé mozoghat, tehát, a csökkentett árat a továbbiakban már tartani kell. Ezen túlmenően, ha a programban résztvevő cég más közbeszerzési eljárásban indul, és ott olcsóbb megoldást kínál, akkor a Sulinet program keretében is tartania kell az olcsóbb árat.

Magyar Bálint ismeretei szerint a magyar háztartások 17 százalékában van számítógép (a HIF 2002. decemberre vonatkozó jelentése szerint ez meghaladja a 20 százalékot), míg az uniós átlag 54 százalék. Ám ez mindenképp komoly lemaradás, amin csak radikális intézkedésekkel lehet változtatni. Ilyen a Sulinet Expressz is, ahol a kedvezményezettek adójukból három éven át évi 60 ezer forintot írhatnak le. A kedvezmény a társadalom mintegy felét érintheti. Az oktatási miniszter reményei szerint ennek hatására hazánkban a következő években megkétszereződik a számítógépet otthonukban használó családok száma.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle