Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elektronikus értékesítés és beszerzés a vállalatoknál

Dotkom

Elektronikus értékesítés és beszerzés a vállalatoknál

Jelentés az Internet-gazdaságról a GKI Gazdaságkutató Rt., a Westel Rt. és a Sun Microsystems Kft. közös kutatása alapján.

Egyre több vállalat fedezi fel a saját honlap létrehozásában és működtetésében rejlő előnyöket, a korábbi egyszerű, informatív jellegű vállalati honlapokkal szemben egyre többször lehet találkozni igényes, dinamikus és multifunkcionális weboldalakkal. 2003 elején az 5 főnél többet foglalkoztató cégek 41%-a rendelkezett saját honlappal. – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a Westel Rt. és a Sun Microsystems Kft. közös kutatásából.

Bár az átlagos vállalati honlap még mindig jellemzően csak a vállalatról, valamint annak termékeiről és szolgáltatásairól nyújt információkat, a weboldalak 27%-a már interakcióra (pl. katalógusban való keresés), sőt mintegy 9%-a üzleti tranzakciók lebonyolítására is lehetőséget biztosít. Igazán hatékony, az informatikai rendszerrel integráltan működő internetes oldalak aránya viszont továbbra is alacsony, a cégek mindössze 2%-a érte el a legfejlettebb szintet.
A vállalatok közötti internetes kereskedelem lassan, de terjed hazánkban is. A cégek a beszerzési folyamat elektronikus útra terelése iránt nyitottabbak, többen használják az online csatornákat vásárlásra, mint termékeik, szolgáltatásaik értékesítésére. A cégek 8%-a értékesíti termékeit Interneten keresztül, míg beszerzéseik lebonyolítására a vállalatok 14%-a vesz igénybe honlapokat, portálokat, elektronikus rendelési rendszereket. Az online értékesítésben – a nemzetközi tapasztalatokkal egyezően – a turizmussal foglalkozó cégek a legeredményesebbek.

A lehetőség biztosítása azonban nem jár együtt a forgalom feltétlen növekedésével. A magyarországi vállalatok 2002 évi árbevételének mindössze 0,7%-a származott elektronikus, azaz bármilyen számítógépes hálózaton keresztüli érkezett megrendelésekből, melyből az Internet csak 10-15%-os részt hasít ki. A beszerzések 1,1%-a bonyolódott elektronikus csatornákon.

1. Vállalati honlapok

Az 5 főnél többet foglalkoztató cégek 41%-a rendelkezik saját honlappal. Az átlagnál nagyobb arányban az ingatlan és gazdasági szolgáltatást nyújtó cégek, valamint a feldolgozóipari cégek működtetnek weboldalakat, míg a legelmaradottabbnak ezen a téren (is) a mezőgazdasági vállalkozások számítanak.

A weboldallal rendelkező vállalkozások aránya és a vállalat mérete szoros összefüggést mutat: a 250 fő feletti cégek 70%-a rendelkezik saját honlappal, az 50 fő alatti vállalatok esetében ugyanez az arány 35-43% körül alakul.

A vállalatok tervei szerint a következő 12 hónap során az építőipari, energetikai, kereskedelmi és a mezőgazdasági cégek fognak legnagyobb arányban honlap kiépítésébe (ezen vállalatok körülbelül 25-30%-a tervezi ezt). Vállalatnagyság szerint a következő 12 hónapban inkább a mikro- és kisvállalatok lesznek aktívak a webes megjelenésben.

2. Honlapok fejlettségi szintje

Az átlagos vállalati honlap még mindig jellemzően csak a vállalatról, valamint annak termékeiről és szolgáltatásairól nyújt információkat (a honlappal rendelkezők 73%-a). A weboldalak 18%-a biztosít lehetőséget interakcióra (pl. katalógusban való keresés), míg további 7%-ukon kereskedelmi tranzakciók lebonyolítására is van lehetőség. A lehetőségek körének szélesedése (egyre több termék és szolgáltatás vásárolható meg az Interneten), valamint az e-kereskedelem fejlődése (fizetési módok, biztonság) az internetes tranzakciók arányának növekedése irányába mutatnak.

Kereskedelmi tranzakciók lebonyolítására lehetőséget nyújtó honlappal azonban még kevés cég (7%) rendelkezik, és az esetek többségében ezen honlapok még nem működnek integráltan a gyártástervezési-, raktár- és készletgazdálkodási vállalati rendszerekkel.

3. Elektronikus kereskedelem

Elektronikus értékesítés
A magyarországi 5 fő feletti vállalatok 8%-a értékesíti termékeit Interneten keresztül. Saját honlapján a vállalatok 7%-a biztosít lehetősége termékei/szolgáltatásai megvásárlására, míg valamilyen elektronikus piactéren a vállalatok 2%-a van jelen.

Az ágazatok közül kiemelkedik a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás, és az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatások ágazat. Ezen vállalatok többsége saját honlapját használja fel az internetes értékesítés helyeként, de a vendéglátó, illetve szálláshely-szolgáltató cégék nagyobb arányban vannak jelen elektronikus piactereken, portálokon is. Az Internetet, mint értékesítési csatornát legnagyobb arányban a közepes cégek veszik igénybe.

Az elektronikus értékesítés, azaz bármilyen számítógépes hálózaton keresztül érkezett megrendelések, a vállalatok árbevételének 0,7%-át adták 2002 folyamán, ezen belül az Interneten keresztüli eladások csak az árbevétel 0,08%-ára rúgtak. Az átlagnál sikeresebbek voltak a vendéglátó és szálláshely-szolgáltató cégek mind az elektronikus, mind az internetes értékesítésben.

Elektronikus beszerzés
A vállalatok nagyobb arányban használják az Internetet beszerzésre, mint értékesítésre. Míg a vállalatok 8%-a értékesít az Interneten keresztül, addig beszerzésre a cégek 14%-a használja azt.

Az ágazatok közül a legnagyobb arányban a szállítás, raktározás, posta, távközlés és a gazdasági szolgáltatások cégei használják az Internetet vásárlásra, beszerzésre. Az értékesítésben elöljáró vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás ágazat az internetes beszerzés területén a legkevésbé aktív.

Az Interneten vásárló vállalatok túlnyomórészt az eladó saját honlapján rendeli meg a termékeket/szolgáltatásokat, az elektronikus piacterek használata ettől jóval elmarad.
Az internetes beszerzésben a kisebb vállalatok (20 fő alatt) kevésbé aktívak, míg a nagyobb vállalatok kissé magasabb arányban használják ki az ebből származó előnyöket.

Az elektronikus úton történt beszerzések, amely magában foglalja az internetes tranzakciókat is, az összes beszerzés értékének 1,1%-át tették ki 2002-ben az 5 fő feletti vállalatok körében. Ennek alapján az összes elektronikus beszerzés a tavalyi évre 354 milliárd forintra tehető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés